MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, June 10, 2010

~ kenangan terimbau ~

=)

nie citer lama,tp aku nk share gak tuk tatapan my pwincess bila dia dh besyar nanti.. :)

rabu,10/06/09..

rutin tiap kali ari rabu adalah ke kinik tuk check pewut..ari nie kandungan dh msk 38 minggu..bila la anak ummi nk kuar nie..  :)  today, sume ok..HB pn dh naik sket, berat 52.5 kg.. nurse gtau kalo HB low, effect tuk tumpah darah mase bersalin amat tinggi.. ya allah, mtk2 sume selamat.. pas siap check tue sume, msk keje blik.. kul 5 blik mcm biasala.. blik umah, siap pusing2 kwsn rmh ngn motor..hikhikhik..pas maghrib, kuar ngn hubby ke psr mlm.. bli nasi bungkus je mlm nie..kbtln kakak yg duk kelate ada kat rmh..so mkin riuh la rmh kami jdnya.. kakak pn bru je abis pantang, dia dpt baby boy..Muhammad Fahmi Danial..
 
kamis, 11/06/09..

1.50 am~ tiba-tiba je aku terase mcm terkincing..abis bsh baju kaftan yg aku pakai mlm tue..sentuh cadar pn bsh..aku mcm keliru..nk kata terkincing x pn..aku pn kejutkn ma yg tgh tido..aku tnyela dia, nie tanda2 nk bersalin ke?? blh lg dia jwb, lambat lg nie.. aku rase mcm was2 je..aku pn lap la air yg kuar tue, tgk mcm bercmpur ngn darah..aku rase nie dh petanda nk bersalin..trus aku kejutkn kakak yg tgh tido..aku tnya dia, nie tnda nk bersalin ke??dia kata btl la, yg kuar tue air ketuban..aduuiiiiiiya..rupa2nya, ummi duk sakit pinggang 2 3 arie nie petanda ank  ummi dh nk kuar dr pewut ummi yer..hubby mcm cemas je..tp kakak sarankn better kul 8 bru g knik..kang kalo g awal kna msk wad awal..lg pn, nie bru turun air..xde rase sakit apa2 pn..kul 8 am,pas siap2 mandi hubby temankan sy ke kinik.. nurse desa check & dia gtau mmg nie tanda nk bersalin pn..nurse pn check bukaan, bru 2 cm dia kata..dia kata kna msuk wad dh nie..air ketuban dh kuar pn..sakit weh kna check bukaan..perit giler..dhla malu giler ngn nurse tue, dia tue mak kwn aku..kwn aku pn skrg nie keje mcm mak dia gak, MA kat melaka..mak borek, anak rintik la nie.. hehehehe..aku mtk ngn nurse nie nk blik umah dulu tuk amik kelengkapan baby & aku skali..dia kata kna dtg blik kinik pas ami kelengkapan..aku kna antar ngn ambulans..hikhikhik..first time nie naik ambulans.. blik umah smpat bekpes lg..mkn ala kadar je tuk isi pewut..lam kul 10 am, aku pn menuju ke hospital setiu dgn hati yg berdebar-debar..semoga allah permudahkan aku, ameen..

smp kat hospital, hubby ke kaunter pendaftaran..mujur GL aku dh stnby awal2, so xkena byran apa2 pn..kakitgn kerajaan katakan..hikhikhik..aku dimskkn ke bilik bersalin..doc pn check bukaan,still 2cm lg..doc siap kata lmbat lg nie..anak sulung mmg mcm nie..lambat sket..so aku kna msk wad dulu smentara bersalin..aku pn ditempatkn di wad 2B..mase nie xrase sakit pn lg..siap aku blh pusing2 n tgk patient len lg..siap aku p tgk antie lina lg..dia pn bru pas bersalin..dia dpt baby boy..dia kna msk wad coz anak dia jaundis..kul 12.00, hubby n ma dtg..ma bwk kuih puteri ayu..sempat lg mengidam nk mkn kuih puteri ayu.. =)

kul 2 pm~ sakit dh mula terasa..tp xde la kuat sgt..pggil nurse check bukaan bru 3 cm..lmbtnye..nurse bgtau kalo kul 6 pm sy still x bersalin, sy kna refer ke HSNZ..nie sume gara-gara air ketuban kuar dr semlm lg..dia takut baby lemas..hospital setiu nie besor sesaje je, kelengkapan & doctor pakar xde pn..kat cni, kalo xde mslh apa2 blhla bersalin kat cni..hampeh tul..duk baring & golek2 atas katil..skali perut memulas, skali berpeluh ..huhuhu.. gini rupanya mak bonda kiter sakit nk bersalinkn kite..insaf skejap rase.. kul 5.30 pm, doc check bukaan..bru 4 cm..doc gtau mmg sy kna refer ke HSNZ jgk nie..ummi redha jela bersalin kat mane2 pn,asal anak yg ummi kandung selama 9 bln nie slmat suda..dlm kul 7 pm, bru bertolak ke HSNZ ngn ambulans..ma iringkn sy ke HSNZ..hubby ikut ngn kereta coz sng nk bergerak sket..dlm kul 7.45 pm smp kat HSNZ..nurse tolak ngn kereta sorong ke bilik menunggu smentara masuk ke labour room..kat cni, sgala data akan dicheck..mase nie, pewut dh memulas2 mcm nk tercabut sy rasa..sakit hanya tuhan yg tahu.. :(   Bila sy srh doc check sy, blh lg nurse  yg meyibuk menjwb..dia kata lambat lg sy nk bersalin..sy pn sound la, sape yg sakit skrg nie..smpat lg menyinga tgh2 sakit pn..hehehehe.. time gliran sy di check, doc & nurse yg menyibuk tue kelam kabut & cemas krn bukaan sy dh 6 cm pd tika tue..dia check, mujur labour room free time tue..kalo x mau aku terberanak dlm bilik tue je.. aku pn disorong ke labour room..msk je ke labour room, trus sy dibaringkn & pd tika ini hubby dibenarkn msk..skali perut memulas, skali tgn hubby jd mangsa dipegang..hubby nasihatkan smoga ingatkn allah & pd ketika ini mulut sy terkumat kamit duk membaca doa nabi yunus..kul 10.30 pm, doc check bukaan bru 8 cm..doc check jantung anak & doc gtau jantung anak abnormal..ya allah, selamatkanla anak yg aku kandungkn ini ya allah..doc memsg sejns wayar yg diikat kat rambut baby xsilapnya..mase nie sy dh redha..jarum pn dh xtakut..sblm nie, siap mntk excuse xnk kna cucuk..tp bila dh keadaan gini, sume terserah je..lbh krg kul 11 pm, doc gtau bukaan dh 10 cm..dia kata dh blh teran..aku teran tp mcm dh x berdaya..siap mtk nk operate lg..doc gtau better bersalin normal..kalo something yg xleh dielakkan bru akn di operate..tuepn kalo kes kritikal..hubby kat tepi mcm pom pom boy..siap pom pom aku kepala baby dh nmpk..syg kna kuat..ingat ssh sng tika mengandung.. byk la.. doc terpaksa menggunting bhagian tut tut krn takut baby lemas.. dgn skali nafas, tepat jam 11.47 pm maka keluarla zuriat yg dikandung selama 38 mggu..doc ltkkn baby di dada sy n kami dikurniakn baby gurl seberat 2.4 kg..slps tali pusat dipotong, pwincess diberikn kpd hubby tuk diqamatkn..slps siap sumenye, pwincess dibawa kuar tuk dimandikn.. maka bermulala episod menjahit tmpat yg digunting td..fuuuuuuhh, perit beb..lbh krg kul 3 am, bru aku disorongkn msk ke wad..kalo ikutkn aku blh duduk kelas 2, tp oleh krn kelas tue dh full maka aku terpaksa duk kelas ke-3.. hampeh..xberbaloi plak rase..tp xpela,sumenye dh selamat pn..bygkn hampir 24 jam sy bertarung tuk melahirkan pwincess tersyg.. tp xpe, kehadiranmu byk merubah life ummi & papa..kehadiran kamu juga mengeratkan lg ikatan cinta ummi & papa cyg..keesokkannya, kami pn dibenarkn pulang..

k, layan pic my pwincess pas deliver..



















No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...