MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Saturday, November 06, 2010

ninia at hospital

=)


lagi-lagi nk crita sal nur dania arrisa, dh xde topik lain lg ke?? oh no no no..kpd yg xnk baca sila ke butang X kat tepi atas belah kanan, so automatic la korang xpyh baca kn..

ummi wat entry nie utk tatapan dania nanti..biar dia tahu erti pengorbanan apa yg ummi & papa telah buat tuk anak ummi nan sorg nie.. [sorang lg la time nie, pas nie mybe akan bertambah adik-adik dania, ekeke ]

weken lepas, ummi & ninia balik umah tok ma aka my MIL kat kelantan..now, papa dh dpt keje kat kelantan..so save la sikit..duduk umah my MIL..save bab sewa umah kn??before nie, papa keje kat paka..sara hidup kat sana tggi wooo.. dr segi mkanan pn sama, kat paka mahal..kalo kat kelntan, makanan cukup murah..nasi lemak complete ngn telur bru rm1.20..murah kn??

pjg lebarla plak intro..

ari sabtu,ummi bertolak alek chalok..bertolak lbh kurang kul 4 pm gitulah..smp kat umah ma lam kul 6.15 pm..smp jer kat umah, brg-brg lam keta blum diangkut naik lam rmh lg..ninia start batuk-batuk x berenti..ummi tgk nia mcm susah bernafas..ummi pn ajak anak sdara aka mat pik ke hospital setiu..time nie kinik yg ummi biasa pegi tutup..so, terpksa ke hospital setiu..

bygkanlah mcmana, ummi drive sebelah tgn jer..tgn kiri duk pegang ninia..nia xnk duk ngn my anak sdara..so terpaksa..smp jer, ummi trus ke wad kecemasan..time tue lam kul 7.00 pm..dhlah time tue gelap ngan nk ujan..smp jer, trus ummi msk lam bilik kecemasan..doc hamidi time tue yg incharge bilik kecemasan..

doc check paru-paru nia & dia kata byk kahak kat lam paru-paru..pastu, doc suh x-ray..before tue, ninia kena sedut nebuliser dulu..time sedut nebuliser, anak ummi tertido kepenatan dek batuk xberenti tue..bila x ray, ninia very the behave..siap juru x ray tue puji-puji lg..then, after tue,doc check filem x ray tue..dia kata ada jangkitan kuman kat paru-paru our lil cyg..doc siap tnjuk kat ummi..mmg btul pn..ummi tgk, mmg ada tompokan putih kat area paru-paru anak ummi..time tue, dh terpikir mesti anak ummi kena msk wad..

mmg betul telahan ummi, bila jer doc bgtau ninia kena warded, xsemena-mena kuar air mata ummi..sedih sgt time tue..ummi bgtau papa & papa balik mlm tue juga..ummi mntk kebenaran dgn doc nk balik rmh dulu coz ummi x bwk kelengkapan pape pn..doc benarkan & kena dtg balik kul 9.30 pm..


balik umah, ummi simpan apa yg patut & kul 9.15 pm bertolak ke hospital..abah hantarkan ummi..smp jer, MA aka medical assistant cucuk tgn ninia tuk mskkn air & amik darah..time kena cucuk tue,ninia xnanes pn..behave sgt..siap tgk lg apa yg MA tue nk buat..gud gal kn??


                               tetap melasak walau tgn berbalut pn


                                                              see..aktif ttp aktif


                                               time nie bru naik wad..
                  

                                           ummi risau takut drip tue tercabut...
                          tp tercabut gak..sehari lps tue kena tkr ke tgn kanan plak


                                             


                                                                   time nie, sedut nebuliser..
                            terpaksa kena bedung coz anak ummi nanes & xnk sedut menda nie =(
                                               bila wat mcm nie, smp abes ubat tue nia sedut


                                                      poor yayang ummi


                                                                     mtk ihsan from ummi


bila duk kat wad nie, 6 jam skali our cayang kena sedut nebuliser..nebuliser nie tuk cairkan kahak..kul 8 setiap 3 ari berkampung kat wad nie, ninia kena sedut kahak..bhasa perubatan diorg panggil fisioterapi..before buat fisio nie,nia kena puasa 2 jam sebelum proses fisio nie dijlnkn..time fisio, ummi xleh msk dlm bilik fisio..sian sgt..dia sedut guna tiub mlalui idung & msk tiub tue lam tekak..part nanes tue ummi mmg xtahan..time tue mmg papa yg pegangkan our lil nia..

pas tiga hari berkampung kat wad nie, nia dibenarkn pulang but kena continue antibiotik kat umah..


                                         yeay..blh main mcm biasa dh..



futnote: pas kuar wad nie, selera anak ummi mkin bertambah..susu skali isap 8 oz skrg nie..mkm pn  
             dh makin kerap.. ke sbb ummi bg vitamin seven seas??? 

2 comments:

  1. alahai cian nyer nia.... mkn ubat tau.. nanti cepat sembuh...

    umi nia... ciklinn crop gmbr tu pakai software photoscape.... boleh downlod... cari photoscape then downlod.. senang sgt nk edit gmbar tau pakai photoscape

    ReplyDelete
  2. siannya nia...
    siap kena balut cam tu yer..
    moga2 tak kena lagi la sakit cam tu..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...