MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, October 31, 2011

akhirnya sang penyu menangis lg

sabtu ari tue final malaysia cup antara trg ngn nogori 9..semestinya sy anak jati trg mesti sokong trg..before tue nk g antar papa kat busten, time tue dh dekat kul 8.30 pm..cari tiket sume dh xde..so, cepat-cepat ajak papa balik coz nk tgk bola..semangat giler wehhhh...

separuh masa yg pertama permainan oklah..mata sy xlepas dr manaf mamat pemain yg no 20 tue..dia mmg cukup lincah utk mengelirukn pemain lawan..separuh masa kedua, mkin semangat sy duk tercongok dpn tv..masa ashaari shamsuddin sumbat gol tue trus sy melompat okeh..gembira xterkata..then bola yg pemain negeri sembilan sumbat yg pertama tue cukup membuatkn hati sy terbakar ngn sharbinee keeper trg..tp itulah..adat main bolakan..

then gol yg hai-o sumbat tue mmg sy xleh nk kata apa..tp okehlah, even hai-o bermain utk negeri sembilan, tp hai-o tetap menaikkan nama trg jgk..dia asal org daerah sy jgk..xsilap, hai-o org saujana setiu..banggalah jgk even hai-o memalukan negeri sendiri pn..

                                             barisan pemain trg
                                     pemain kesukaan sy 3 dr barisan dpn

xperlah, utk pengubat dukalara rakyat trg sekurang-kurangnya kita dh dpt dua piala utk musim nie..satu piala fa dan satu lg xtahu apa nama piala tue..pic nie sy amik masa perarakan piala fa kat daerah setiu masa bln julai ari tue..kiranya ari tue mcm perlawanan persahabatanlah antara pemain trg dgn pemain daerah sy..
 
                                           see..abg marzuki, kapten senyum kegembiraan


                                     time nie sharbinee xder..so, keeper yg simpanan jer ada


                                         piala-piala yg trg dpt musim nie =)

utk pemain trg, hope thn dpn kita akan dpt ke final lg..thn dpn kita bahang kat-kat nok biar buleh jgk piala malaysia tue.. peteh ganu peteh .. thn nie kiter nelang doh tp ada lg hok nelang dr kiter..kang dh kuar ayat trg tue.. =)

Sunday, October 30, 2011

model senget benget ummi

now, nia sgt suka buat mcm nie bila ummi nk amik gmbr dia.. smp teleng-teleng kepala..siap dia ketawa mengekek lg kalo xjd..anak oh anak..

                                             suka sgt buat mcm nie time nk amik gmbor


                                                     senget ke kiri plak


                                                siap jelir-jelir lidah lg
                                                ummi geget aci x??


                                             ummi senyum sesorg tgk pic nie
                                       abes semua gigi dia nampak..hehehe


mujur jgk ada anak ummi nan sorg buat masa nie..ececeh..nan sorg buat masa nie yg xmenahan tue..hope akan ada rezeki kami lg pas nie..nia pn dh bsr skrg..dh ada ciri-ciri nk jd kakak dh pn..amin-aminkan yer kwn-kwn semua..

Friday, October 28, 2011

jumaat sudah

sedar xsedar kita di hari jumaat sudah..bg kami yg duk kat trg, ari nie blh bergolek-golek manja dgn yg tersyg..kebetulan papa nia ada kat umah lglah syiok...last week papa out station,so qada jerlah masa utk yg last week skali.. =)


ari nie mybe xkemana-mana..duk bergolek kat umah jerlah..smbil-smbil tue blh lipat kain mana yg xberlipat & basuh baju mana yg xberbasuh lg..

insyaallah kalo ptg nie xujan blh ummi layan nia min kt laman umah ataupun kita ronda-ronda kg ngn motor..

                                                      blh main kutip-kutip batu kat laman rmh







                                                  xpn blh ronda-ronda ngn keta

Thursday, October 27, 2011

bila sudah gian

semlm cuti deepavali.. we olls xkemana-mana pn..just duk kat rmh aje..nia plak sakan duk main smp xhengat nk tido..bila ummi pujuk-pujuk & bodek last-last tido jgk..dr kul 3.00 smp pukul 6.30 ptg nia tido..mybe sedap sgt kot dpt tido dlm buaian.. =)

kalo nk kira lil nia now dh tido dlm buai..sejak msk taska trus nia tolak ketepi buai..tp mybe semlm dh gian sgt kot tue yg tido smp berejam tue..oklah.ummi dpt layan citer lagu cinta nirmala dgn aman tnpa ada gangguan dr lil nia..kalo x, asal jer ummi nk tgk citer ada jer perangai nade-nade dia nk itu ini..

                                             our lil nia yg sdg nyenyak tido lam buaian

                                             siap kuar air liur basi lg.. hehehhe


                                         buih ikan sepat pn kuar jgk


                                              silau coz kena flash kamera

Wednesday, October 26, 2011

allah selamatkan kamu

lately nia mmg suka yg amat menyanyi..ummi layan jerlah..kang kalo xikut harus mengamuk xhengat ini budak yg tgh pjg akal nie..

layankan ajer video yg sempat ummi rakam nie..




video


abaikan sore ummi yg xberapa merdu itu yer..

Tuesday, October 25, 2011

nia xikut papa 100%

semlm, balik keje kelaziman ummi akan buka saji tgk lauk per yg ma masak utk tghari..tue yg untung duk ngn bonda terchenta, balik jer sume benda setel..dr kain 2 bakul xterlipat, tgk ma dh lipatkn siap dh susun dlm almari..hehehe..syg ma ketat-ketat..

skrg kn musim hujan, so ma xleh nk g ke mana-mana..bila dh boring xder sape kat umah mmg sume licinlah ma buat..hehehe..

buka jer tudung saji, tgk ma buat kacang buncis goreng..ummi amik & tryla..skali nia tnya ummi "apa tuu ummi "..hehehhe..now, mmg nia akan tnya mcm tue..ntah dia dgr dr mana xtahulah..hehehe..trus ummi kata sayur..skali nia mntk..terkujat  terkejut sekejap ummi..sejak bila anak ummi gemarkn sayur nie..sblm nie asal rasa jer sayur trus bluwek..mmg ikut 100% papa..papa nia mmg langsung xsentuh sayur..kalo mkn kat kedai mntk jer menu apa pn, mesti awal-awal bgtu waiter xnk sayur..so, kat situ kena order menu yg berlainan.

mula-mula ummi letak seciput jer..abis & trus mntk nk tmbh lg..aishhhh..siap ckp kat ummi 'syedap' .. 'best '..hehehe..kalo sayur kamu mintak tambah ummi bg jer, tp kalo gula-gula no no no yer..gigi pn dh mula menampakkn tanda berkaries..

                                                si tocang ummi tgh mamam sayur


                                      sdg menikmati keenakkan sayur goreng by tok tersyg


                                    kcg buncis + bunga kobis + carrot yg nia mkn


                                                anak sape la nie yg comot nie =)


                                         auummmm..syedap..beshhhhh...


                                           aksi terkini bila nk amik gmbor



                                                  senget ke kanan plak..

 lepas maghrib tue, ummi suapkan nia nasi dgn sayur nie lg..byk yg amat nia mkn..smp moncet-moncet perut nia..semlm tido pn xisap susu coz kekenyangan yg amat..

bertukar lg utk ke sekian kalinya =)

mggu nie mmg mggu tkr header kot..dr mggu lps lg duk tkr header...menda sama jer cuma pic jer yg berbeza..hikhikihik..


                                                          last week punya header

                                                            header semlm

dan yg terlatest..

                                                                        hehehehe

jadilah..before nie edit guna photoscape, nie dh mahir sikit-sikit ngn adobe photoshop..so asah skill la utk makin memahirkn lg diri..padahal simple mimple gini bdk kecik pn blh buat..tp ok la dr nan ado tue.. =)

Monday, October 24, 2011

mai menulis cara lil nia

boring duk sesorg kat opis, duk tgk pic-pic lama then tertgk pic nia tgh menulis aka menconteng..bkn menulis sgt pn, menconteng jer lbh..xkisahlah, minat utk menulis tue yg penting kena pupuk dr kecil lg..

                                          our adorable lil nia yg mkin bijak & petah berckp


                                                   dh gaya big gal jer anak ummi nie


                                            siap baring pn blh lg menulis =)

ummi doakan semoga kamu membesar dgn bijak yer syg..ummi & papa syg sgt-sgt kat nia..even kdg-kdg karenah mu bikin membuatkn ummi bertukar menjd raksasa gorgom tp kamu tetap kesygn hati ummi selamanya..

hantu air o

nia skrg nie mmg suka sgt minum air teh o..siap  mntk ngn ummi  nk air o..hehehe..

                                                sedp sgt kalo dpt minum air o



                                                     =D

lg satu air kegemaran nia adalah jus dr buah roselle..mmg nia cukup suka okeh..ari tue masa ummi g kursus kat genting, ummi belikn buah roselle yg kering siap dia blh abiskn sebekas lg..langsung xnk kongsi ngn org lain..




Sunday, October 23, 2011

spend quality time with my sayang-sayang

yeay...today kami bertiga-tigaan..semlm, papa bgtau dia abis keje lbh kurang kul 4.00 ptg..papa outstation ke sg soi, pahang..mmg bila kena outstation otomatik sehari pas balik dr outstation tue bos akan bg cuti..untung jgk..kebetulan besok opis papa ada kena buat maintainance kat instep batu rakit..so papa berulang dr rmh jer..untung jgk..seminggu dpt bertiga-tigaan.. =)

semlm, ummi, nia & my  niece pegi amik papa kat paka..sepjg perjlnan nia mmg tersgt behave..siap mulut becok skali duk berpapa-papa..rindu sgtlah tue kat papa..smp jer,amik papa kat opis & trus zassss ke umah sewa papa..amik baju papa mana yg kotor & trus patah balik ke kg terchenta..

bila dh kembali bertiga nie trus rasa lengkap kehidupan kami sefmly.. org len kena tgl ngn suami berbln-bln xde nk riuh pn..nie bru semggu dh bersungut..  mana xbersungut wei..jumaat tue nia hampir buat ummi jd xkeruan..tetiba jer dtg asma dia tgh-tgh pagi buta..time tue kul 2.00 pg..dr mata tgh mengntuk trus xjd mngntuk..tp mujur alhamdulillah,after ummi suapkan ubat & sapu vicks kat tapak kaki trus nia dpt tido smp ke pg..syukur, tuhan permudahkan urusanku..kalo x nmpknya berkampung dlm wad lg la..

dlm perjlnan balik tue siap ckp ngn papa, kalo ada mana-mana kedai stop kejap coz nk tgk bola separuh akhir antara trg dgn selangor..padahal time tue trg dh dpt mengatasi selangor, tp demi nk tgk suh jgk papa cri kedai..yg kelakarnya, singgah kat kedai kat bdr dungun siap msk dlm kedai dh tp tgk kedai tue pasang yg t-team vs Negeri 9,trus angkat punggung keluar balik dr kedai tue..hehehe..sori yer tuan kedai..

smp kat tanjung jara, tgk ada satu kedai pasang perlwnan antara trg dgn selangor..sume meja kat kedai tue dh full..tgk dr dlm keta even masa perlawanan nk tamat dlm 10 minit jer lg..smp kat bdr kuala trg lbh kurang kul 11.30 pm..

                                            nia yg kopipes muka papa sebijik

 sekejap jer...bln oktober dh nk melabuhkn tirai pn..nmpknya november akan menjelma xlama jer lg..

Thursday, October 20, 2011

di pantai kuala abang

time nk balik dr interview papa 2 mggu lepas, smp jer kat kuala abang papa tanya nk singgah amik gambar tak..time tue matahari tgh elok-elok duk atas kepala..mana x panas,time tue kul 3 ptg lbh kurang..tp demi nk amik jgk pemandangan kat situ, suh jgk papa stop kejap..

layan kn pic kami yg xreti erti panas time tue..hehehehe..


                                      pemandangan dr tempat kami parking keta


                                              sdg menuju ke tepi pantai  =)


                       
                                            meniarap atas pasiran pantai  =)
                                    smp sepet-sepet mata ummi dek panas yg amat


                                                                   =)


                                            buat xtahu jer org amik gmbor dia


                                                   time nie dh nk balik


                                                  tgk muka anak ummi yg tgh melasak
                                        abis tercalar..tanya nia kena apa dia kata xtahu.. =(


                                                                        =)


                                                           kena paksa bergambar..

 siap amik gmbor sume trus zasss msk keta & on aircon kuat-kuat dek panas yg amat..hehehhe..

Had pendapatan RM7,000






PENINGKATAN had harga rumah di bawah Skim Rumah Pertamaku membolehkan orang ramai membeli hartanah yang lebih selesa. – Gambar hiasan



KUALA LUMPUR – Kerajaan menimbang untuk menaikkan had kelayakan pendapatan isi rumah daripada RM3,000 sebulan sekarang kepada RM7,000 untuk membolehkan orang ramai membeli kediaman lebih selesa di bawah Skim Rumah Pertamaku.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai berkata, kajian menaikkan had pendapatan pemohon skim tersebut sebanyak dua kali ganda itu sedang dijalankan dengan institusi kewangan.

“Kita sedang kaji had kelayakan sekitar RM6,000 hingga RM7,000 sebulan,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran aplikasi mudah alih ‘Kurnia One Touch’ di sini semalam.

Katanya, kajian semula itu adalah sejajar dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Bajet 2012 yang menaikkan had pinjaman di bawah skim itu daripada RM220,000 kepada RM400,000.

Siang Chai memberitahu, kementerian itu sedang menunggu maklum balas dari bank-bank berkaitan cadangan tersebut.

“Kami telah meminta pihak bank memberikan kami angka yang mereka rasa selesa jika seseorang itu perlu meminjam lebih banyak wang (di bawah skim itu), katanya.

Sementara itu, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) mengalu-alukan inisiatif menaikkan had pendapatan isi rumah di bawah pindaan skim itu dengan syarat ia tidak memberi kesan meningkatkan kadar hutang.

sumber: kosmo online

Wednesday, October 19, 2011

new header

before nie..



ari nie duk sesaje..buka adobe photoshop, so tung tang tung tang..

dan inilah hasilnya..




sama jgk..cuma pic nie nmpk anak dara i sedikit ustajah..hehehe..

ww: rindukan si belahan jiwa


rindukan belahan jiwa sy yg skrg kat paka..kalo ikutkn tomorrow belahan jiwa sy nie balik jumpa isteri & anak tersyg..tp, belahan jiwa sy terpaksa ke pahang.. kena outstation.. jumaat mybe bru dpt peluk-peluk anak & isteri.. huhuhuhu..

saborlah wahai hati..nia alhamdulillah,even papa xder xlah meragam sgt..cuma belah mlm, before nk tido tue msti nk bercakap & mengadu itu ini dulu ngn papa bru dpt tido..aduhai anak..kalo kamu rindukn papa, ummi lgla..teman sehidup semati ummi tue.. =)

Kerap hamil jejas tulang



MEMILIKI zuriat yang ramai selalunya mampu memberikan kebahagiaan dalam kehidupan berkeluarga.
Namun, kehamilan yang kerap dan dalam jarak masa yang singkat turut mengundang risiko kepada ibu mengandung.

Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran, Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya.

Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa.

Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.

“Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah kalsium yang lebih berbanding keadaan biasa,” jelasnya.

Tambah Annissa, jarak kehamilan dan kelahiran yang dekat akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh.

Ketidakseimbangan hormon penting wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang.

“Estrogen penting untuk penyerapan kalsium. Jadi, apabila ia terganggu, struktur tulang juga akan terganggu akibat kekurangan kalsium,” ujar Annissa.

Lebih memburukkan keadaan apabila darah kehabisan kandungan kalsium dan ia mula menyerapnya daripada tulang dan gigi pula.Ini kerana sebanyak 80 peratus kandungan kalsium dalam badan terdapat pada bahagian itu.



MINUM banyak susu dapat menambah bekalan kalsium ibu hamil.

Setelah banyak kalsium diserap keluar, ia akan mengganggu struktur tulang dan gigi. Ia akan mengurangkan kepadatan struktur itu yang akhirnya mengundang penyakit berkaitan tulang.

Dalam pada itu, Pakar Perunding Pemulihan Perubatan WQ Park, Dr. Tunku Nor Taayah Tunku Zubir menjelaskan bahawa kekurangan kalsium di dalam badan boleh menyebabkan masalah kerapuhan tulang.

Berpantang

“Kalsium adalah elemen terpenting dalam pembentukan tulang. Justeru ia diperlukan dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengekalkan kekuatan tulang.
“Apabila kurang kalsium, ia akan menyebabkan masalah osteoporosis yang sering menyerang wanita terutamanya yang sudah menopaus,” katanya kepada Jurnal.

Ibu hamil digalakkan minum banyak susu dan mengambil sumber kalsium lain seperti keju, yogurt dan sayur berdaun hijau sebagai cara untuk mengoptimumkan jumlah kalsium dalam badan.

Sebagai langkah untuk membantu mengekalkan kesihatan tulang dalam kalangan wanita, Pakar Perunding Seksual dan Kesihatan Reproduktif, Dr. Mohd. Ismail Tambi menasihatkan mereka yang berisiko agar menjarakkan tempoh kehamilan.

Sambil merujuk kepada kepentingan amalan berpantang selepas bersalin, Ismail menjelaskan bahawa wanita perlu menjaga kesihatan reproduktif sepanjang tempoh mengandung sehingga melepasi waktu bersalin.


TULANG rapuh disebabkan kalsium di dalamnya telah diserap oleh tubuh.


“Amalan berpantang adalah penting kerana ia merangkumi tempoh seseorang wanita yang baru bersalin untuk pulih dari segi mental dan fizikal.

“Jarak masa yang lama sebelum kembali mengandung dapat digunakan oleh ibu untuk mengembalikan kalsium dalam badan dan menghilangkan trauma kelahiran,” katanya.

Seseorang ibu bukan sahaja memerlukan tempoh pantang sebelum kembali mengandung bahkan masa yang lebih lama sebagai langkah menjaga kesihatannya.

Sambil menyebut saranan Islam supaya wanita menjarakkan kehamilan selama dua tahun, Ismail menasihati pasangan agar merancang kehamilan dengan pelbagai kaedah.

“Terdapat banyak cara untuk mengelakkan kehamilan berlaku. Ini termasuk mengambil hormon dan pil selain menggunakan kondom atau IUCD iaitu alat pencegahan kehamilan dalam rahim,” katanya.

sumber:kosmo

Tuesday, October 18, 2011

Menangi Percutian 3 Hari 2 Malam di Pangkor Laut Resort


saper nk bercuti di pangkor laut resort FREE..sng jer..korang just register  kat sini ..then ikut step yg dia bgtau..

if dh rezeki korang dptlah  bercuti kat sini bersama dgn yg tersyg..

Jangan bedah di luar negara

BANGI – Para pesakit yang menjalani pembedahan transplan organ di luar negara tanpa kelulusan Kementerian Kesihatan tidak lagi akan dibekalkan ubat anti-penolakan atau immunosuppressant yang diberikan secara percuma seperti sebelum ini mulai Januari 2012.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, hanya pesakit yang menjalani pembedahan di dalam negara akan dibekalkan dengan ubat anti penolakan itu oleh hospital kerajaan seumur hidup.

Katanya, langkah itu berikutan ramai pesakit yang berbuat demikian terutama di hospital yang tidak diiktiraf, mengalami pelbagai komplikasi.

Ekoran itu, kerajaan terpaksa membelanjakan kos yang tinggi bagi ubat anti penolakan itu iaitu antara RM800 hingga RM1,000 sebulan bagi seorang pesakit untuk meneruskan hidup.

“Kita tahu ada yang pergi ke luar negara secara senyap-senyap dan membuat pembedahan transplan organ dan kemudian pulang dan kita bagi ubat untuk mereka meneruskan hidup.

“Memandangkan banyak berlaku pemerdagangan organ di luar negara dan kita tidak mahu sesiapa terlibat, kerajaan memutuskan tidak menyokong penerimaan organ di luar negara tanpa kelulusan,” katanya di sini semalam.

Beliau sebelum itu merasmikan Sambutan Minggu Kesedaran Pendermaan Organ Peringkat Kebangsaan 2011 di Stadium Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesedaran Awam Pendermaan Organ, Tan Sri Lee Lam Thye; Naib Canselor UKM, Prof. Tan Sri Dr. Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Untuk rekod, jumlah mereka yang membuat pembedahan transplan organ di luar negara adalah sebanyak 834 orang di China, 57 orang di India dan Singapura manakala 23 orang di Australia dan Rusia sejak 10 tahun lalu.

Tambah Tiong Lai, kerajaan menggalakkan pesakit membuat pembedahan transplan organ di dalam negara kerana kita mempunyai pakar yang mahir dan peralatan hospital canggih.

sumber: metro online

Mengantuk walaupun tidur lena



APABILA bercerita mengenai isu berdengkur, ramai menganggap ia perkara biasa dan sering berlaku apabila seseorang itu berada dalam keadaan teramat letih.

Tahukah anda ia adalah satu gejala penyakit? Hakikatnya, penghidapnya perlu mendapatkan rawatan segera kerana ia boleh menjejaskan kualiti tidur individu berkenaan serta menyebabkan aktiviti serta produktiviti hariannya terjejas.

Berdengkur atau apnea tidur obstruktif (OSA) adalah gangguan pernafasan ketika tidur iaitu pernafasan terhenti buat seketika iaitu sekurang-kurangnya 10 saat ataupun lebih kerana terdapat halangan di saluran pernafasan.

Ia berlaku apabila saluran pernafasan menjadi sempit ketika seseorang nyenyak tidur iaitu apabila otot di sekeliling ruang pernafasan dekat kerongkong menjadi kurang tegang dan hampir menutup saluran pernafasan itu.

Disebabkan itu, jika diperhatikan orang yang sedang berdengkur, tahap bunyi dengkurannya akan memuncak pada satu ketika kemudian senyap seketika, disusuli dengan bunyi seperti orang yang sedang sesak nafas.


Kitaran perlakuan tanpa sedar ini akan berulang sepanjang malam sehinggalah individu terbabit bangun pada keesokan harinya.

Menurut Pakar Runding Telinga, Hidung dan Tekak (ENT), Dr Raymond Tan, masalah berkaitan OSA perlu dilakukan pengesanan lebih awal terutama apabila mengalami gejala rasa mengantuk berlebihan pada waktu siang, berdengkur kuat hingga menimbulkan gangguan serta berada dalam keadaan tercungap-cungap atau tercekik ketika tidur.

Menurutnya, individu yang menghadapi masalah OSA tidak mengetahui tidur mereka terganggu walaupun adakalanya tersedar berulang kali ketika tidur.

“Kesannya, mereka tetap rasa mengantuk walaupun selepas bangun tidur dan ia boleh menyebabkan ketegangan diri disebabkan rasa tidak bermaya itu. Jika kita berhadapan dengan masalah ini, tidak betul jika meletakkan kemarahan kepada golongan ini,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran Klinik Apnea Tidur hasil kerjasama Pusat Perubatan Global Doctors dan Philips Malaysia.

Antara gejala lain yang boleh dilihat pada individu yang mengalami OSA termasuk berada dalam keadaan terhuyung-hayang dan sakit kepala pada waktu pagi, kerap bangun untuk kencing pada waktu malam, kemurungan serta cepat marah.

Dianggarkan tujuh peratus golongan dewasa ataupun 1.9 juta individu di Malaysia berhadapan dengan masalah OSA dan 80 peratus hingga 90 peratus daripada mereka tidak menyedari menghadapi masalah gangguan kronik.

Dr Tan berkata, OSA boleh berlaku sekiranya individu berkenaan memiliki beberapa faktor risiko antaranya kegemukan ataupun obesiti dan mereka yang memiliki leher besar serta penyempitan laluan udara rongga hidung.

Katanya, pelbagai bahaya menanti mereka yang tidak mendapatkan rawatan awal masalah OSA hingga boleh membahayakan nyawa individu terbabit.

“Mereka boleh mengalami tekanan darah tinggi, meningkatkan risiko mengalami kencing manis, denyutan jantung tidak menentu atau penyakit jantung, angin ahmar atau strok serta mengalami kemalangan berkaitan kerja yang boleh membahayakan orang lain.

“Malah, ketika memandu juga boleh menyebabkan mereka terlelap tanpa disangka terutama apabila berada di persimpangan lampu isyarat dan ia sememangnya membahayakan diri dan pengguna jalan raya lain,” katanya.

Bagi pasangan suami isteri, ia boleh menyebabkan tekanan dalam perhubungan akibat kekurangan waktu tidur kerana sering terbangun pada sebelah malam akibat bunyi dengkuran yang kuat. Ini menyebabkan mereka terlalu mengantuk pada waktu siang, sekali gus menjejaskan tugas harian.

Adakalanya, bunyi dengkuran yang terlalu kuat itu menyebabkan pasangan membuat keputusan lebih drastik iaitu tidur berasingan.

Menurutnya, di negara Barat terdapat kes perceraian berlaku yang berpunca daripada masalah pasangan berdengkur terlalu kuat.

“Walaupun diberitahu pasangannya, individu berkenaan enggan menerima hakikat mengenai penyakit mereka dan ia berlarutan hingga menjadi kes kronik.

“Keadaan ini boleh memburukkan lagi perhubungan disebabkan timbul rasa tidak puas hati terhadap masalah pasangan mereka itu,” katanya.

Di samping itu, walaupun masalah berkaitan OSA kebiasaannya sering berlaku kepada golongan dewasa terutama lelaki pertengahan usia, kanak-kanak juga boleh mengalami gangguan pernafasan ketika tidur.

Disebabkan waktu tidur yang tidak berkualiti ini, kanak-kanak yang mengalami OSA biasanya akan mengalami rasa mengantuk melampau dan bersikap agresif dari segi tingkah laku serta hiperaktif.

Malah, apabila tidur kanak-kanak ini juga akan bernafas menggunakan mulut disebabkan halangan pada laluan udara pernafasan mereka serta mengalami proses perpeluhan yang berlebihan ketika tidur.

Justeru, jika kanak-kanak berkenaan mengalami gejala masalah OSA, mereka perlu menjalani pemeriksaan perubatan dengan segera supaya dapat dikenal pasti punca sebenar dan rawatan susulan boleh diberikan bagi membantu mengurangkannya.

Kini, terdapat pelbagai cara untuk membantu merawat masalah ini iaitu sama ada melalui pembedahan bagi kes kronik ataupun secara konservatif (tanpa membabitkan sebarang pembedahan).

Kebiasaannya, teknik yang digunakan tanpa proses pembedahan membabitkan penggunaan alat tertentu.

Hadir sama dalam majlis pelancaran itu, Pengerusi Global Doctors, Datuk Dr Sharifah Fauziah Alhabshi; Pengurus Serantau Philips Malaysia, Weng Seong Lee dan mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Terkini, rawatan diberikan adalah melalui klinik apnea tidur yang disediakan Pusat Perubatan Global Doktors dengan kerjasama Philips Malaysia yang menawarkan ujian diagnostik tidur dengan bantuan Sistem Alice 5 Diagnostik Tidur Philips iaitu sistem makmal kajian tidur bersepadu.

Weng berkata, kajian yang dilakukan Philips Indeks berdasarkan persepsi masyarakat Malaysia berkaitan tahap kesihatan dan kesejahteraan mendapati 17 peratus berhadapan dengan masalah tidak mendapat tidur secukupnya.

Hasil kajian juga menunjukkan masalah itu dipengaruhi perasaan negatif mereka terhadap kesihatan fizikal dan mental selama ini.

“Tidak dinafikan, kualiti tidur kurang memuaskan boleh memberikan impak negatif terhadap kesihatan seseorang individu dan ia perlu diambil perhatian segera.

“Mereka yang tidak pasti ataupun memiliki gejala OSA perlu mendapatkan bantuan pakar,” katanya.

Direka dengan memiliki suasana seperti berada di hotel, klinik ini menawarkan pemeriksaan tidur semalaman yang memberikan keselesaan kepada pesakit.

Malah, penggunaan Sistem Alice 5 Diagnostik Tidur Philips pula membantu memeriksa sistem pernafasan pesakit serta aktiviti otak dan kadar denyutan jantung dalam mendapatkan diagnostik tidur lebih komprehensif.

Monday, October 17, 2011

ustazah pilihan hati

skrg nie tgh pemes program ustazah pilihan kat astro oasis..tp bkn nk citer sal ustazah tue..nie nk citer perihal anak dara i yg kunun-kunun nk jd ustazah jgk nie..

nia skrg nie pantang tgk tudung ummi trus nk pakai jgk..alhamdulillah..sejuk perut ummi mengandung..

                                            labuh skali tudung tue tp tetap nk pakai jgk..


                                                senyum nmpk gigi =D


                                                 senyum nmpk gigi lg =)


                                              comel anak ummi..puji anak sendiri..


                                                         =)

 semoga minat anak ummi nk bertudung nie melekat smp besor..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...