MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, February 14, 2012

jenis-jenis lensa

Lens atau lensa merupakan aksesori terpenting pada sesebuah kamera. Kalau takda lens macam mana korang nak tangkap gambar. Lens menentukan kualiti gambar yang korang ambik, bukan kamera. Kalau mampu beli dslr yang harganya mencecah RM10 ribu pun, tapi kalau lens tak berkualiti, gambar  atau imej yang dihasilkan oleh kamera pun akan jadi hampeh. Lens bertindak seperti mata, mengawal cahaya yang masuk ke dalam kamera melalui aperture. Terdapat banyak jenis lens di pasaran. Setiap jenis lens mempunyai keistimewaan tersendiri. Lens boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu:

Standard Lens

4817085469 0c7e95d50b Jenis Jenis Lensa

Standard lens atau kitlens biasanya dalam range 18-50mm (Canon, Nikon) dan 18-70mm (Sony, Minolta). Lens ni biasanya dipakejkan sekali dengan body dslr. Sesuai digunakan untuk apa-apa jenis event sama ada indoor atau outdoor. Nak shot landskap boleh, shot potrait pun boleh. Dinasihatkan sebelum  decide nak tambah koleksi lens, pastikan  dah push kit lens sampai ke limitnya, maksudnya gunakan kitlens untuk apa juga keadaan. Bila  rasa kitlens ni ada kekurangan, baru  beli lens baru untuk cover kekurangan kitlens. 

Ultra/Wide Angle Lens

4817709380 175a52e08d Jenis Jenis Lensa
Wide angle lens biasa digunakan untuk shot landscape supaya dapat capture sudut yang lebih luas. Selalu digunakan dalam wedding photography supaya gambar pengantin dan latar belakang lebih menonjol. Contoh wide angle lens seperti sigmga 10-20mm, Tamron 10-24mm dan banyak lagi,  search je kat google. Wide Angle Lens kadang2 dipanggil Ultra Wide Lens atau UWA. Harga lens ni lebih mahal berbanding kitlens, sekitar RM1800 ke atas.

Telephoto / Zoom Lens


4817708920 a422d1f387 Jenis Jenis Lensa

Masa tengok Piala Dunia perasan tak kat tepi-tepi padang  photographer2 dengan lens yang macam senpang gajah tu. Itu dipanggil zoom/telephoto lens.Telephoto lens ada banyak jenis. Bagi yang kurang bajet, boleh beli lens macam Sigma 75-300mm, Sony 55-200mm dan Tamron 75-300mm. Kalau rasa banyak duit, dialu2kan beli lens putih yang macam bazooka tu, paling murah pun RM5500..hehe..ada berani?

Zoom lens biasa digunakan dalam sport/action photography macam bola sepak, supaya pemain bola tu nampak jelas dan besar. Lagi satu boleh jugak korang  guna untuk shoot potrait untuk mendapatkan bokeh yang lawa.

Macro Lens

4817782060 c1d59cb388 Jenis Jenis Lensa
Macro lens direka khas untuk ambik gambar yang korang perlu close up habis-habisan. Contohnya kalau  nak ambik gambar lalat dan nak lalat tu nampak besar dan jelas,  kena guna macro lens. Kelebihan macro lens ni dari lens lain ialah Minimun Focus Distance (MFD). Untuk lens-lens biasa,  tak boleh letak lens dan objek terlalu rapat sebab lens takkan boleh fokus pada objek. Try kalau tak percaya. Contoh lens macro yang popular ialah Sigma 90mm. Harga dalam lingkungan RM1000.

Prime Lens

4817708538 a1066d1753 Jenis Jenis Lensa
Tiada kaitan dengan Optimus Prime, prime lens juga dikenali sebagai fix lens sebab lens jenis ni  tak boleh nak zoom in dan zoom out. Tapi kualiti gambar prime lens sangat baik berbanding lens-lens lain. Sesuai untuk potrait sebab prime lens menghasilkan bokeh yang amat lawa. Prime lens jugak mempunyai nilai aperture yang tinggi sehingga F1.4, so boleh shot dalam keadaan yang gelap, tak payah pakai flash. Ada banyak jenis dan range prime lens, yang paling popular ialah 50mm F1.8.Boleh beli prime lens dengan harga yang murah bermula dari RM350 untuk 50mm.

Fisheye Lens

4817086363 dd1e28bb40 Jenis Jenis Lensa
Sebenarnya fisheye lens tergolong dalam Ultra/Wide Angle Lens. Cuma yang membezakan ialah efek melengkung yang dihasilkan oleh lens ni. Biasanya photographer guna untuk shot landskap dan shot2 kreatif. Contoh lens fisheye ialah Samyang 8mm dan bayak lagi. Sila search kat google, kalau nak contoh gambar boleh pegi kat flickr dah search 8mm fisheye. Harga fisheye dalam bermula dari RM1000.

futnote: sharing is caring..

1 comment:

  1. terbaek entry ni, kak yat nak tekan butang like kat mana ni..?

    hehehe.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...