MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, April 06, 2012

kuching || ikan terubuk di pasar satok

bersambung lg crita cuti-cuti kuching..berzaman nk abiskan..kang kalo sehari entry sal kuching jer smp dua tiga entry mau termuntah hijau org yg baca nanti..so, selang seli baru syiok nk bercerita..

pg ahad tue, 4/3/12 planned asal nk g serikin..sekali terkejut dr tido dh kat kul 7 so terpaksa tkr planned..lgpn kami bkn nk g menyoping sgt pn,org kata pasar serikin nie syurga membeli-belah brgan dr indon..dhlah nk smp mkn masa jgk..blh tahan jauh jgklah..dgn kami kul 8 bru hegeh-hegeh nk gerak ke sana,so better xpyh pegi terus..

then,bncng ngn asben nk g pasar satok..kbtln ari tue ari ahad, pasar satok mmg dibuka time weken, sabtu dan ahad shj..so, kami decided nk ke pasar satok  utk ari tue..blhlah kami memborong ikan terubuk masin..kata sarawak terkenal dgn ikan terubuk masinkn??

first skali, cari stesen myk coz nk isi myk si atoz yg kami sewa tue..kami pakai tawakal je..asal jumpa jer stesen myk  trus msk & isi myk keta..kata keta kecik kn,kami isi myk RM15 shj..hehehehe..lgpn sebelah mlm kami dh nk pulangkn balik keta tue..kalau isi byk nnti rugi plak..so oklah tue..after setel isi myk, kami dh mula pening nk cari hala tuju ke pasar satok..then,tnya ngn akak jurupam tue mana hala nk ke pasar satok..akak tue baik sgt,siap buat peta lg..

mula-mula kami ikut lg peta yg akak jurupam tue bg, skali 2,3 kali kami duk pusing tmpat sama..aiiiyooo..mana nk cari pasar satok nie??then, terjumpa ngn 2 org pemuda kat traffic light..kami tnya diorg, skali dgr loghat mcm kelate mari je..kami tnya dan sahihlah diorg org kelate..diorg pn kbtln nk menghala ke pasar satok,so kami ikut diorg jela..

utk makluman sume, kuching nie mmg kedekut dgn signboard..sgt pyh okeh nk jumpa signboard..lg-lg lam bdr kuching..fuhhh mmg bercinta nk tgk & jumpa  signboard..itu sbb kami terpusing dan tersesat nk jumpa ngn pasar satok nie..padahal  dah dekat mcm sekangkang kucen je dgn tmpat kami duk pusing-pusing tue..xsesat xsah kalau kami ke mana-mana..kebetulan plak henset sy time tue btry xde..mmg azab sesgt..kalau x blh jgk guna gps yg ada lam henset sy..

smp jer, kami pakai prking je..mujur gak xkena saman ngn abg polis..nk dpt parking mmg fuhhhhh...kira rezeki kamilah dpt parking dekat ngn pasar nie..pasar nie lbh kurang pasar tani je..sume menda ada..

                                           view dr tmpt kami parking keta


                                      harga ikan terubuk masin mengikut saiz ikan

memula, kami round dulu satu pasar nie..kami cari mana gerai yg jual paling murah & kami tgk mana ikan yg paling segar utk dibeli..tujuan kami ke sini just nk belikn ikan terubuk masin yg dikirim oleh my sis & smbil-smbil tue kami beli utk diberi kpd sanak sedara jgk..kalo ikutkn ikan terubuk yg RM12 tue harga utk seekor,tp kami dpt borong pd hari tue utk dgn harga rm20 utk 4 ekor..murahkan?? yg rege rm8 sekor tue kami dpt 3 ekor rm10..so,sakanlah kami memborong..diorg siap packing kedap udara lg..so,blh bwk naik lam flightlah..


                                          hasil borongan kami di pasar satok..

yg kelakarnya, kami mcm dh ilang ingatan..blh kami memborong lg lps tue even dh smp ke tmpat kami parking keta..rasa mcm xpuas hati lak..then, kami patah balik dan memborong lg ikan terubuk even dh dpt kat 20 ekor dh pn sblm tue..bila kami kira-kira mcm xckp lg nk agih utk sanak sedara..then, kami tmbh lg yg rege rm12 tue..tp kali nie kami dpt 4 ekor ikan yg saiz tue dgn rege rm10 shj..mmg murahlah..

so, setel sesi memborong terubuk..to be continue..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...