MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Sunday, April 29, 2012

nora danish sah milik ady putra

muahaha..bkn yg betul pn..just dlm filem aku terima nikahnya..abg ady putra jd suami kak nora danish..cute sesgt..filem nie  under MIG, sape xkenal david teo org kuat MIG..

serba sedikit tentang cerita nie;-

Aku Terima Nikahnya lakonan Adi Putra dan Nora Danish and diarahkan oleh Eyra Rahman
Mengisahkan kepayahan dan ketabahan seorang isteri yang setia, kehidupan bahagia Arlisa (Nora) serta Johan (Adi Putra) ditimpa dugaan selepas Johan terbabit dalam nahas jalan raya. Akibat kemalangan itu, Johan disahkan hilang ingatan kerana menghadapi Selective Amnesia menambah lagi kerumitan kepada Arlisa. Tidak mahu berputus asa, Arlisa menguatkan semangatnya untuk berusaha menjaga Johan walaupun kini dia langsung tidak diingati suaminya itu







 now, kak nora & abg ady putra sdg berada di tanah suci, mekah..

                                    abg ady putra & kak nora danish
                                      pic cilok dr fb kak nora danish 


                                       mak nora danish,ady putra & nora danish

apapn kak nora, sy mendoakan semoga akak tabah dlm menghadapi ari yg mendtg..

Friday, April 27, 2012

hasil usaha gigih abah

                                                 nenas sebiji nie berat 6 kg okeh..
                                                 hasil usaha gigih abah..

okeh..sila percaya,mmg berat sebijik buah nenas tue hmpir 6 kg..me tgk pn besar gedabak ok..nk angkat mcm nk angkat baby umur 2 bln..muahahahha..

abah sy mmg suka berkebun..kbtln kat kg ada tanah yg diberi oleh yang berhormat utk diusahakan..tp syarat dia kena tanam nenas..setiap tanah yg diberi sebyk 2 ekar..abah sy pohon atas nama sy ngn my bro..so,jumlah 4 ekar..mmg luas yg amat..yg atas nama sy dh dpt mkn hasil pn sblm nie..now bru tanam anak nenas yg baru..lama jgk bru dpt hasil..lbh sekurang sethn baru dpt kuar buah..now,hasil dr tanah yg my bro la plak bru dpt hasil..kalo nk usaha 4 ekar skaligus mmg xsempatlah..leceh jgk nk tanam mende nie..nk kena buang rumput,nk kena meracun sume..penat okeh..


                                              buah yg telah dibooking utk dibeli

bila dh dpt hasil mmg senyum smp ke tinga la abah sy..xpelah,mgkin rasa penat lelah slama nie terbayar kot..hasil yg sblm nie dpt jgk kat 10K..tgk mcm sikit tp semput okeh nk dpt merasa hasil smp mcm tue skali.. =)

binatang peliharaan anak dara sy =)

anak dara i nie mmg la..lam keta pn blh jgk nk bela binatang..muahahaha..

                                           ikan paus,itik,turtle,kuda laut & peguin..


                                     bli binatang nie kat astaka time blik kenduri my kazen


                                              perasan x slipar tue..


beli ari slasa, time p kenduri nie ari kamis..sebelah dia tgl kat luar keta sblh lg dia bwk msk keta..smp kat bdr kuala trg baru perasaan slipar nie tgl sebelah..bila tnya mana slipar blh dia jwb xtahu..siap ngamuk nk lg sblh yg tertinggal kat tmpat kenduri tue..

papa xkoser okeh nk g amik..so,berkuburlah slipar tue..muahahaha

Thursday, April 26, 2012

matta fair kelantan

ari nie we olls nk balik umh mil..kbtln sok ngn lusa kat kb mall ada buat matta fair..so leh intai-intai pakej kot ada yg berkenan di hati.. muahaha..

balik keje kul 3.30 jap g nk g merang dulu..nk beli kopok lekor utk mil & mak sedara hubby then bru nk tolak balik kb..mlm nie tido umah mil & sok ptg lak nk g umah my sis..niat di hati nk buat pavlova..org len dh berkurun buat sy bru terhegeh-hegeh nk buat..pavlova tue blh digntikn ngn kek, kbtln semlm besday ank sedara sy..so blh smbut mlm sok..g pn tgk mcm sng jer nk buat pavlova..tp xtau la jd ke x..

lusa, nk g matta fair ngn kak ngah..mane tau kot dpt g tmpat yg diimpi-impi..hope adalah tempat yg duk diimpi-impikn tue.. insyallah..

Wednesday, April 25, 2012

penginapan 2D1N di studio suite Strawberry Park Resort, Cameron

ari nie org gomen mesti senyum smp ke tinga kn??termasuklah me..muahaha..mana xsenyum, backdate 3 bln bru dpt..time dpt senyum lg, tolak sume hutang piutang trus xjd senyum..hahahaha..

utk sesape yg plan nk ke Cameron Highland xkira nk honeymadu, bercuti dgn anak-anak blhlah booking hotel nie..ala, xkan xingat kot..tempat abg seth tan ngn nora elena p honeymoon nie..serius, kagum tgk dekorasi bilik dia..tersgt mewah ok..mane xmewahnya..rate pernight ada yg cecah smp 1K ok..





kupon nie blh ditempah dgn harga hanya ulang lg skali hanya RM230.00.. rege nie include bekpes kat Jin Thompson Terrace.. kupon nie blh ditempah dari  28 Apr - 10 Aug 2012..

sesape yg berminat nk booking blh klik kat sini

10 surah dpt menghalang drpd 10 ujian besar

me copypaste jer nie..

1- Surah Al-Fatihah ...dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
9- Surah Al-Falaq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.



Selamat beramal... =)

Tuesday, April 24, 2012

kuching || last day & total bajet cuti-cuti kami

ok..ari  nie nk citer kesudahan cuti-cuti kuching..rasa cam xlengkap je kalu xde entry penutup nie..muahahaha..

5 mac tue,kul 4 alarm henset bunyi..trus bgn..mandi sesiap & packing mane yg xpacking lg..dua org cinta hati sy msih sedap tido lg..ummi ngn nia tido sekatil while papa tido katil single yg didoublekn tue..muahahaha..letih sesgt..tido pn xtau kul brp..pakai terlelap gitu je..tgk nia tido ngn xpakai bju pn..

siap packing sume,kejutkn papa dan nia tuk mandi..nia siap nangis lg coz ngntuk + tue first time kul 4.30 kena mandi pg..mjur gak ada water heater, kalau x konpem xmandi la anak dara i tue..awal-awal lg gtau receptionist tuk booking taxi antarkn kami ke airport,so kena cepat-cepat siap..kul 5.00 am taxi dh smp..

so, trun kat lobi hotel & serah kunci serta setel byr bilik sume trus ke airport..spesel x kami,time nk check out bru byr hotel kami menginap 3 hari 2 mlm tue..total utk 2 mlm rm200..tmbang taxi dr hotel ke airport RM35..mahal nk mapos..cekik darah ke ape wehhh..padahal dekat jer..

smp jer kat airport,trus pegi check in luggage & ke kaunter imigresen..nk serah pas lawatan..ngam-ngam 6.05 am terbanglah kami balik ke kL..

                                                     muka xckp tido..
                           
nmpk x cina tepi sy tue, spatutnya seat dia yg sy duduk tue..oleh krn sy ngn 2 cinta hati sy kena duk asing sy mntk ngn dia nk tkr seat..thanks yer bro..

                                                  
                                              papa yg menggediks..





                                        suasana di atas awan waktu pg dr dlm flight

                                           kagum sekejap..


                                                     =)

smp jer kat lcct, trus amik luggage & bekpes kat mcd..


                                                  bdk mls berjln =)


                                                 me with nia

ok..nk list bajet yg kami abiskn plak..mane yg ingat jer nie yg list..

tiket flight kb - kL = RM45.60 utk 3 org ( booked time promo ) + RM 75.00 ( luggage )
tiket flight  kL -kuching = RM123.00 utk 3 org ( booked time promo jgk ) + RM75.00 ( luggage )
mkn kat mc'd lcct = RM50 ( pegi dan balik )
mkn kat lcct + RM30 ( mee sup, nasi lemak, air milo ais + nescafe ais )
tmbang taxi pegi balik airport kuching = RM61.00
sewa atoz + myk atoz  = RM85.00
tiket msk jong crocodile = RM40.00 ( 2 dwsa + 1 kanak-kanak )
tmbang smpan ke kg boyan = RM6.00 ( 2 kali pegi )
t-shirt + souvenir = RM80.00
kek lapis = RM40.00
ikan terubuk masin = RM 40.00
mkn kat kg boyan = RM40.00 ( 2 kali mkn )
sewa hotel = RM200.00
bli lada hitam srwk = RM12.00
mkn kat mcd + kfc kuching = RM70.00
mkn + parking kat topspot = RM58.00
msk muzium = RM3.00

total sume = RM1093.60

tp ada lg yg xlist..xingat dh..maka,dgn ini tamatlah kisah cuti-cuti kuching kami..

dlm kepala tgh aim nk g KK plak..

Monday, April 23, 2012

nia beraktiviti luar without ummi today..

semlm, masa amik kat kat taska ckgu nia mntk permission utk bawa nia pegi school trip..katanya ke masjid hadhari kat jerteh,besut..jarak dr taska lbh kurang 45 minit jgk..memula tue berat hati jgk nk lepas, tp bila pikirkn dia perlu berdikari trus sy bg jer..tp bila pikir-pikirkn balik umur bru nk msk 3 thn dh pandai nk ikut pegi school trip.. mcm xcaya + xyakin pn ada jgk..tp papa nia yakinkn ummi kata bila dia ikut trip nie mybe akan matangkn lil nia .so, trus positifkn balik minda sndiri..

balik jer, smp kat umah trus gtau tok aka my mom kata nia nk naik van..muahaha..anak oh anak..ummi risaukan kamu tp kamu blh selamba jer yer..ummi ingat lg, time ummi nk ikut trip gini masa tue umur ummi dh 12 thn, tp ank ummi bru nk msk 3 thn okeh..dunia skrg..hehehe..

ari nie, lil nia bgn lbh awal dr biasa..biasa kul 8.30 am bru bgn..nie kul 8.00 am dh bgn..tuepn skali papa kejutkn trus bgn..siap asuh papa mandikan trus..behave jer..kalo ari biasa nk kena layan tgk cartoon kat astro, isap susu, main-main with her kazen bru nk mandi..oh anak..teruja sgt kot..

then, siap mndi bwk nia bekpes dulu..ckgu taska gtau kul 9.15 am dh nk bertolak..siap suapkn nasi utk nia trus rushing pegi taska..tgk van xsmp pn lg..nia siap tanya mane van ummi??hehehehe..saborlah ank ummi..smplah tue masa dia nnti..

then,lbh kurang kul 9.30 am van smp & ank ummi org yg first kuar..terujanyalah ank ummi..ummi siap pesan suh behave,xnk ngamuk & dia angguk sume..bagus..langsung xingat ummi even time tue ummi ada..xmenyabor ehhh..trip nie disertai oleh 15 pelajar di kelas tatih 4, tp sorg xnk ikut..siap nangis-nangis lg..takut ngn pakcik driver van..kalau ikutkn utk pelajar berumur 4 thn..tp rezeki lil nia, dia bru yer naik kelas last week..this week dh dpt join trip nie..lil nia sorg jer brumur 3 thn dlm kelas tatih 4 tue..prestasi dia lam kelas ok tue yg dpt naik kelas tue..alhamdulillah..syukur..sejuk perut ummi preggykn awk yer syg..

layankn pic yg sempat sy snap yer..

                                               van yg akan bwk kanak-kanak =)


                                    sesi bacaan doa before naik van =)

                                        anak sy yg tersgt teruja + xmenyabo-nyabo


                                           cikgu yg akn mengiringi trip today


                                                behave yer syg..

ari nie,pepagi lg ummi siapkn sume kelengkapan lil nia..risau + nie first time nia xpegi ngn ummi..


                                         uniform 2 set..
                                     1 dh pakai & lg satu spare if kotor yg dh pakai tue

                          3 kpg mamypoko..wat nk kencing kat tmpat xde tandas mau meroyan ckgu
                                 sehelai lampin + towel mandi..
                               jean ngn t-shirt wat spare lg..
                             milk powder dispenser utk mudahkn keje ckgu pengiring nnti


                                           surat kebenaran ibubapa


                                                    =)


xsabar nk tggu petang..mesti balik nnti konpem xberentilah mulut lil nia duk bercerita experience dia ari nie.. =)

Sunday, April 22, 2012

percubaan pertama kali buat apam polkadot

org len dh lama buat,sy bru blaja nk buat apam polkadot nie..kesian kn??buat nie pn coz lg sebln ++ nk buat besday party lil nia.. kalau tempah RM45 utk 100 biji..so, kalau buat sendiri leh save bajet..hehehehe...kuar duit utk bli bahan-bahan jer..sng pn..

semlm, kami tiga beranak ke mjlis kawen kawan poli kota dulu kat paloh, manir..kbtln dia adik ipar kpd member sy..hehehe..dr kawan jd kakak ipar.. =)

selepas ke kenduri kawen tue, kami pn trus ke bdr kuala trg..lg pn dh dekat pn..xsmp 10 min dh smp ke bdr..trus ke kedai mee soya kat jln tok lam..cari bahan utk buat apam polkadot nie..benda utama yg sy nk ovelette blh plak abis..then akak jurujaul tue promote suh amik tepung yg telah siap disukat sume..balik just tambah telur ngn air je..lg sng keje mak kn??

smp lbh kurang kul 7.45 mlm..papa mandikn nia & ummi trus msk dapur..apalagi, amik telur & pukul smp sebati..msk tepung yg telah siap dibeli then tmbh air ikut sukatan yg telah diberikn..bancuh smp sebati..then bahagi kpd 3 bekas..satu kaler yg xdicmpur, sebekas kaler merah & lg sebekas kaler kuning..

    pic amik dr pakcik google
xsempat nk amik pic

 siap sedia utk dikukus


 bila dh masak lbh kurang ginilah rupa dia

balik keje ptg nie planned nk buat lg apam polkadot..tp nk buat rupa mcm nie la plak..

    







                                                 nk buat design ladybird..

lgpn tepung ada lg satu plastik..satu plastik adunan RM3.50 dan blh menghasilkan lbh kurang 60 biji apam polkadot..

semlm, me sempat mkn sebiji je apam yg dibuat..mana taknya masak satu loyang trus abis..yg leceh apam nie time nk mengukus..lbh kurang 10 minit jgk bru masak apam nie..apam nie xleh bakar ngn api yg kuat nnti xcantik dipandang bila masal..

Saturday, April 21, 2012

doa pengikat kasih sayang antara suami isteri

me copypaste jer nie..



selamat beramal..

Friday, April 20, 2012

menang mamypoko gentle cleansing wipes

alhamdulillah, terbaca sal nama pemenang contest mamypoko ..tgk nama me terlist jgk dlm senarai pemenang..me antara 80 pemenang saguhati..contest nie contest games..masa mula-mula join contest nie mmg me bersungguhlah, tp bila tgk markah org lain dh byk dr me trus hasrat terbantut..nie pn me bersungguh lam 2 mggu je..then trus stop..






lgpn lil nia mmg pakai diapers mamypoko pn..ummi pakaikan time tido mlm je..mamypoko mmg worth la kalau beli..even tgk mcm pnuh ngn air kencing tp punggung kesygn ai ttp kering ok..kalaulah dpt diapers alangkah seronoknya..dpt save bajet..muahahaha..tp apa-apapun nie pn dh dikira rezeki jgk..alhamdulillah..

Thursday, April 19, 2012

kuching || sesi memborong t-shirt & kek lapis

bersambung lg citer kuching..muahahahaha..

after ke jong crocodile , kami pn trus ke waterfront..parking keta area ngn hotel kami menginap..then trus ke main bazar..main bazar nie area waterfront jgk..kami nk g soping t-shirt utk diri sendiri & utk anak sedara..nk beli utk mak pak bebudak tue skali skali xcukup bajet..muahahaha..

memula tue, singgah kat tepi waterfront tue..kami beli tabaloi..3 kotak RM10..tabaloi nie mknan yg diperbuat dr sagu..kami beli 6 kotak..3 kotak perisa asli dan 3 kotak lg perisa pandan..then, tnya akak yg jual tabaloi tue, dia ckp kat main bazar lg murah nk beli souvenir like fm,keychain & t-shirt compare ngn org jual kat waterfront..siap tunjuk lg mana kedai yg murah & mahal..bagus betul akak nie..tenkiu kak..

so, menapaklah kami 3 beranak ke main bazar..sesi pilih memilih pn bermula..t-shirt yg size kanak-kanak kami dpt dgn rege 2 helai RM10..bodek punya bodek dpt jgk 3 helai RM10..murahkn?? belikn utk diri snediri & utk my mom skali..disebabkn time kami ke sini dh jam 6.00 ptg,dh byk kedai yg jual souvenir pn tutup..maka kami main aci redah jer msk kedai yg masih buka..

layankn pic smp muntah hijau ok..

                                     kami 2 brnk di waterfront


                                             kami berdua lg =)
                                anak dara sy sudah kepenatan

                                 2 cinta hati sy yg sdg menyusur waterfront utk ke main bazar


                                             sempat lg snap  =)


                                      kuih tabaloi yg kami beli kat waterfront
             
                                      suasana sekitar main bazar

then after sesi membeli souvenir, kami pn meneruskn misi utk ke seberang sungai plak utk sesi memborong kek lapis..mcm biasalah, nk ke seberang sungai harus kena naik perahu yg byrn tambang sehala hanya lima posen perhead..

                                       sarawak river cruise


sblm ke dayang salhah,singgah kat mira cake dulu
sempat merembat sejenis kek lapis kat sini..

 then menruskn misi ke dayang salhah kek lapis lak
from jeti tue akan smp mira kek lapis dulu 
that's why kami singgah kat mira dulu

antara trial kek kat dayang salhah
sume yg ada kami rasa
tp yg beli just perasa masam manis jer


then,time nk patah balik ke jetty,singgah lg kat kedai kek mira..kami beli lg kek yg perisa kami beli sblm tue..serius sedap kek tue..tp perisa dia dah xingat..

                                        2 cinta hati sy berpimpan tgn =))

then singgah kat kedai mkn dulu..papa nk mkn nasi ayam penyet..ummi lak nk mkn nasi goreng ikan terubuk masin..lapar wehh...2 hari kat kuching asyik duk hadap mcd ngn kfc jer..


                                           rupa nasi ayam penyet


                                              nasi goreng ikan terubuk masin ummi =)
                                                      rasa nasi grg nie oklah..

                                         waterfront di kala pas maghrib

pas setel sume, amik keta kat tmpat parking & balik ke hotel..serius penat plus kaki pn dh flat sbb duk berjln non stop..msk jer bilik,trus packing pape yg patut coz kul 4.30 am dh nk checkout..flight ke kL jam 6.05 am..

time nk naik ke bilik sempat pesan kat receptionist tuk buat wake up call kot terlajak tido.. =))

bersambung lg utk entry penutup..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...