MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, July 31, 2012

Dr Sheikh Muszaphar bakal menimang cahaya mata kedua =)


suka tgk both of doctors nie..now, doctor halina mengandung lg..makin bertambah kebahagiaan keluarga nie..mgkin rezeki ramadan nie.. =)

tahniah to both of u.. hope dpt baby boy la plak bgai di kata  dlm belog doc halina =)

jubah raya haji dh dpt

First time update guna phone..

Ahad ari tue blik dr follow up mata tgk ada note dr posmen suh g amik parcel kat post opis..my bro ada time tue tp tido mati..so kna amik sndiri kat post opis..

Td bru g amik n blik trus buka parcel..yeayyy..jubah raya haji dh smp..me bli sama..biru turqoise tema we olls..me bli sepsg utk me,lil nia & my mom..

Trus try & ok..sblm nie duk byg mesti bsr sbb kirim ngn nissa..kbtln dia nk blik mesia..sblm nie dia menetap kat jordan..duk bygkn org arab mcm besar- bsar je..skali ok..sdg molek..just kena alter labuh je..

Dpt jgk fm jordan..thanks yer nissa for the fm..

Published with Blogger-droid v2.0.6

angkara malas nk beli kat param

tiap ptg, asal jer g param lil nia mesti remindkn  ummi mercun dia..tp xdelah mercun yg bahay tue..mercun bawang yg just lantun atas lantai tue je..xperlu guna lighter papepn..xbhya lgsung pn..

tiap hari 2 rggit mesti melayang utk mercun nie..pikir-pikir, kbtln bdk jual tue tgk kat umh me..pesan kat dia nk bli sekotak bsr..jimat sikit..blh tahan smp pas raya kot..tuepn kalau main sekotak shari..hehehe..

                                                  sekotak bunga api kalerful
                                                     sekotak mercun bwg      =)
                                                dlm kotak mercun bwg ada 50 isi

                                                mainlah smp puashati yer...
 


                                              rupa mercun pebret nia =)


semlm pas pok chek antar mercun & bunga api nie,trus main dgn kazen-kazen dia..tang nk idupkan bunga api ummi suh my bro psgkn..ummi takut okeh..padahal bunga api jer pn..kalau nk psg mercun yg kuat-kuat tue xtaulah camne.. =P

Sunday, July 29, 2012

kurma dan keunikannya =))


Ketibaan bulan Ramadan tidak meriah tanpa dapat menikmati buah tamar atau kurma sebagai juadah berbuka puasa. Seperti menjadi satu  kewajipan bagi setiap rumah untuk membelinya tidak kira dari jenis, gred  yang paling rendah atau yang paling mahal seperti tamar ajwah 'pure' Madinah yang berharga RM120.00 sekilo pada hari biasa manakala pada bulan Ramadhan harganya menjadi lebih mahal.

Tamar juga menurut kajian sains merupakan buah yang khasiat dan kandungan gulanya cepat meresap ke dalam tubuh. Kita selalu mendengar kisah-kisah Rasulullah s.a.w. dengan pohon tamar. Nyata pohon tamar punya sejarah yang cukup unik dan masih ramai tidak mengetahuinya.

Asal-usul kejadian pokok tamar adalah daripada lebihan tanah yang Allah s.w.t. ciptakan Nabi Adam a.s. Pokok tamar betina tumbuh pada zaman Siti Maryam. Selepas Maryam melahirkan anaknya Nabi Isa a.s., Siti Maryam telah diminta oleh Allah s.w.t untuk menggoncangkan pohon tamar yang terdapat di tempat  dia melahirkan anaknya lalu gugurlah buah tamar masak dan dimakan oleh Siti Maryam. Itulah sejarah yang pertama tamar menjadi ubat yang berkhasiat kepada manusia. Siti Maryam dapat mengalas perut untuk mengumpul tenaga selepas selamat  bersalin hanya dengan makan tamar, tanpa tumbuhan herba yang lain.

Ditakdirkan Allah s.w.t. dengan kelahiran Nabi Isa a.s. itu juga, Allah s.w.t. telah tumbuhkan pokok tamar jantan di sebelah  pokok tamar betina. Dan untuk tujuan mendapat hasil buah tamar yang elok ia juga harus dilakukan menerusi kaedah 'kahwin bunga' (melakukan proses pendebungaan betina dengan debu bunga jantan).

Untuk mengenali perbezaan di antara tamar jantan dengan tamar betina, tamar jantan lebih tinggi pohonnya, berdaun keras menjulang ke langit. Pokok tamar betina rendah sedikit dan daunnya melintuk ke bawah. Pada bulan Februari pohon tamar jantan berbunga setahun sekali sama dengan tamar betina. Bezanya bunga jantan ia mengeluarkan debu-debu halus. Pada bulan ini  ketika tamar betina mengeluarkan bunga, petugas (terdiri daripada mereka  yang berbangsa Arab) akan memanjat pokok tamar betina dan dijalankan proses kahwin bunga, ditepuk-tepuk, disapu dua tiga ranting bunga jantan kepada setandan bunga betina yang terkembang dari tandannya.

Ternyata untuk menghasilkan buah tamar yang elok berkualiti, ia mesti 'disenyawakan' oleh tangan manusia, tidak boleh melalui binatang atau diterbangkan oleh angin. Pokok tamar tidak akan berbuah dengan sempurna jika tidak dicantum oleh tangan manusia. Buah tamar tidak akan masak jika suhu kurang daripada 55ÂșC. Bulan Julai adalah musim tamar masak ranum manakala bulan Ogos adalah musim menuai.

Menurut cerita lagi, bagi sebuah kebun memadai ada beberapa batang sahaja pokok tamar jantan berbanding dengan ratusan  pokok tamar betina, kerana debunga pada satu dahan pohon tamar jantan  boleh digunakan untuk proses pendebungaan dengan ratusan tandan pada pokok tamar betina. Debu yang perlu digunakan pada setiap pokok terlalu sedikit. Bunga jantan ini juga boleh disimpan di tempat yang kering untuk kegunaan berulang-ulang kali selagi debunganya masih ada.

Allah s.w.t. jadikan buah tamar cukup istimewa. Cuba perhatikan sepanjang ia berada di atas pokok tidak ada seekor binatang  atau burung yang mematuk atau merosakkannya. Ini kerana buahnya tidak berbau. Allah s.w.t pelihara dan memuliakannya. Ia mesti disenyawakan oleh tangan manusia. Di Madinah hanya bangsa Arab sahaja yang sanggup panjat dan turun naik ke atas pokok tamar untuk lakukan kerja pencantuman ini. Bangsa lain tidak mampu kerana tenaga mereka tidak sekuat bangsa ini.

Debu dari pokok tamar jantan mempunyai bau seperti air mani apabila dicium. Diakui juga bukan semua makhluk menyukai bau berkenaan. Jika mahukan buah tamar yang elok, ia mesti disenyawakaan oleh tangan manusia, sebab pokok ini dijadikan oleh Allah s.w.t. daripada lebihan tanah kejadian Nabi Adam a.s.

Rasulullah s.a.w. dan Nabi-Nabi lain sangat sayang padanya. Sebab itu dikatakan sebaik-baik buah yang serasi dengan badan kita adalah buah tamar kerana ia sebahagian daripada kita. Jadi setiap  kali menjamah tamar ingat-ingatlah asal kejadiannya. Buah ini tidak berbau kerana Allah s.w.t. memelihara kesuciannya di samping mudah untuk kita  menguruskannya dengan kelebihan cuaca yang panas kering. Penjual tidak perlu risau akan lalat atau semut kerana bumi barakah ini.

Saturday, July 28, 2012

ramadan ke-7

semlm genap seminggu kita semua berpuasa..how's time flies kn??tp semlm btl menguji jiwa raga ummi..sblm nie xtrasa penat sgt..semlm lembik mcm sayur ummi rasa..konon time sahur xnk mkn nasi..amik ko..kalau xde baby lam perut xpe jgk..sian baby ummi..

xselera nk mkn nasi time sahur..tp ari nie gagahkn jgk mkn sikit nasi..tp xabis pn sesenduk ummi mmkn td..tue pn siap nk muntah balik..cepat-cepat amik garam & kemam bg nk ilang loya..aduiyaaa..

semlm, mmg meriah sgt berbuka..kami 5 beradik sumenya berkumpul..riuh rendah ngn dania & kazen-kazen dia yg xpuasa..semlm my mom buat bubur lambuk..me buat air lada sbb nk bg umpphh kn lg time mkn..kalau xpedas xsedap plak..


                                                    ehsan dr pakcik google


                                                     akok kedut kelate =)


                                                 nekbat pebret ummi sekeluarga
                                                   harus beli tiap hari  =)


ari nie xtau lg nk wat menu apa..mybe bli lauk tunjuk je kot..planned nk ajak papa g param kat wakaf tgh ptg nie..

Friday, July 27, 2012

duit raya dh setel tkr pn =)

sedar xsedar ari nie dh 7 ari kita semua berpuasa..sekejap je masa berlalu..pejam celik pejam celik cam sekejap je kn..

u olls semua dh tkr lum duit raya?? i olls dh setel pn..mntk tlg member keje kat public bank tlg tkrkn..mls nk g bank & bratur semata-mata nk tkr duit..letih okeh..kalo kirim kat mmber keje mudah & sng..xyah pikir nk drive keta, xyah pikir nk cri parking  & yg penting xyah pikir nk melayan karenah lil nia time nk tkr tue..


                                                       RM5 tkr 200
                                                       RM1 tkr 200


so dh setel sumenya..tggu nk dprkn bju melayu papa yg telah dibooking kaler ngn kak na jer lg..hope adalah kaler papa..kat kedai dia tgk dh ada kaler yg nak tue, tp mcm bapok besar baju tue..konpem gelebeh ngn papa..

u olls semua mcmana ngn persiapan raya?? setel x lg??

ari nie mcm penat sikit..masa sahur td xlalu nk mkn nasi..duk mkn kuih jer..hope dptlah tahan smp ke ptg..ptg nie my mom nk buat bubur lambuk.td dh setel pn cri daun midin & kelengkapan bubur kat pasar..lgpn ptg nie sume adik bradik me seramai 5 org akan berbuka skali..mesti riuh rendahlah ptg nie.. =)

ok bai..penat..nk rest kejap sblm msk dapur nk buat bubur lambuk.. 

Thursday, July 26, 2012

soping raya

2 mggu lps, we olls sefmly ke putrajaya..biasa kalau pegi sana mmg stay umah member je kat presint 15..we olls bertolak pg jumaat..smp kat sana mmber dh tggu kat sogo..kbtln ari tue sogo buat sogo card day utk ari jumaat dan sabtu..smp kat area sogo lbh kurang jam 4.00 ptg..adusss...mmg jammed giler okeh..kbtln plak time tue org dh nk blik keje..alang-alang dh harung jammed harung jgklah utk smp ke sogo..

after dpt parking kat parking sogo,trus meneruskn misi utk menyoping..before tue, siap buat kad ahli sogo lg..kalau xde kad konpem xleh ngn rege yg dia pamer tue..byrn utk kad ahli utk ari tue dia promosi  RM12 utk 2 thn..trus tnpa pikir pjg register & dpt kad sementara dlu.. naik ke ground floor, ya allah..terkejut mak tgk..ramai yg amat umat..dr mood tgh berbunga nk menyoping trus down dek tgk ramai sgt umat..

ajak papa nia naik tingkat 4, misi utama kena setelkan baju anak dara i dulu..so, dptlah rembat sehelai jean levis + poney & t-shirt padini ..then, setel part anak misi utk setelkn part papa plak..suh papa pilih sndiri mana t-shirt yg dia berkenan..time tue lil nia mybe dh penat + rimas..mula nk ngamuk xtentu hala + nk berdukung jer..adoiiii..penat okeh..

so utk papa dptlah 3 helai t-shirt while utk nia plak 2 helai jeans + 2 helai t-shirt..then, sabtu tue ajak my fren ke jusco puchong..tgk brand miki ada sale..seed pn ada jgk..tnpa pikir pjg trus rembat 2 helai lg jeans utk lil nia & 4 helai t-shirt..puas hati sbb byk choice..

then pg ahad tue sblm bertolak balik sempat ke alamanda..misi kunun nk cri slipar yg anak sedara ummi kirim kat al-ikhsan..skali..terbeli plak shoe utk nia..masa kat sogo lg lil nia duk ngamuk nk kan shoe..tp xde pilihan yg berkenan di hati..

                                              hasil rembatan utk lil nia =)
                                            thn nie xbyk gaun ummi beli
                            lil nia dh mkin kurang ngn gaun..asyik nk jean je everyday =)
               


                                    yg nie utk anak sedara baru me =)
                    murah sesgt baby tight ngn hair band tue padahal brand bumble bee


                                       3 helai t-shirt utk papa
                               selai jeep,camel active & forest..
                             rege after sale lingkungan RM45 jer..  =)
                       


                                     selai t-shirt camel utk luvly abah


                                 slipar utk ummi =)
                       


                                            wallet sachs beli kat alamanda
                        

                                        kasut raya tp dh xjd raya pn.. =)


last week we olls ke kb plak..baru hegeh-hegeh nk cri kain psg utk buat baju kurung..mujur gak my sis tukang jahit..dia trima jer..ummi beli 2 psg..sepsg warna tema kami thn nie grey dan sepsg lg utk raya kedua..bju utk raya ketiga awal-awal lg siap..wat baju tema xsiap konpem meroyanlah ummi.. =)

next week plan nk g umh my sis kat kb..nk cri sandal & gaun utk nia plak.ujung mggu nie nk g pasar nk cri tudung raya la..nk bli tudung mahal-mahal mcm xmampu jer..lgpn bajet byk lg duk menunggu pas nie.. =)

duit raya pn dh setel tkr..suh member keje kat public tlg tkrkn..xnk jd cam thn lps last minute tkr dpt duit buruk..hohoho..padahal nilaian dia sama jer..tp xmeriah okeh kalau xdpt duit baru..

Wednesday, July 25, 2012

PM umum bonus setengah bulan



KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bonus setengah bulan gaji dgn bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam dan bayaran khas RM500 untuk pesara kerajaan yang dibayar pada 9 0gos ini. - BERNAMA

 sumber : berita harian

ww || BE baru

lately mood nk apdet belog dh makin merudum..tp cik nuffy yg baikhati tetap bg jgk new BE..

tara..



kalau ikutkn dh dpt cashoutkn duit yg terkumpul stakat nie..tp nk kumpul byk sikit..thanks to nusmetro arte coz sudi menempek di belog umminia yg xbrp nk tegar nie..

nk bersiap nk g kinik jap..mau continue mc lg..mata still xilang-ilang lg..adoiiii..ujian di bln ramadan nie..tp mujur gak sakit itu penghapus dosakan?? so, redha dgn hati yg tenang + terbuka.. =)

Monday, July 23, 2012

sakit mata =(

start semlm mata dh start pelik semcm je..rasa cam ada habuk je..trus amik ubat titik & titik lam mata..ingatkn xde papelah..bgn nk sahur td mata putih dh start merah mcm biji saga..merah okeh.. pikir-pikir xjd pegi kejelah..kang kalau pegi konpem kena balik jgk..

                                              dugaan di bulan puasa.. =(

pas semayang subuh + ngaji continue tido balik..xelok btul ummi sorg nie kn?? sedar-sedar tgk jam kul 8.30 am..tuepn lil nia dh bgn..kalau x konpem xbgn lg..hahaha..jgn tiru perangai sy okeh ibu-ibu,momma-momma, mummy-mummy semua yer.. =P

pas setel mandi sume, trus g kinik kesihatan coz nk g amik mc..kalau amik mc doc swasta mcm rugi je coz nnti kalau terdesak cuti dh abis blh tibai mc swasta je..=P so trus ke kinik kesihatan & kbtln xramai patient td..xsmp stgh jam menunggu MA aka medical assintant dh pggil..msk jer bilik trus gtau sakit mata & nk mc..hahaha..kbtln dpt MA baikhati, dia bg mc 2 ari utk ari nie dan esok..if masih xilang lg smp rabu MA suh dtg balik kinik kesihatan utk continue mc..

ummi siap mntk awal-awal lg ubat utk lil nia skali..sian anak dara i kalo berjangkit..jwbnya mkin pjglah ummi kena cuti kalau anak ummi berjangkit jgk..mntk dijauhkanlah..

hope cepatlah ilang sakit mata nie..tp tiap kesakitan tue dpt hapuskn dosakan?? ada-ada je umminia sog nie =P

Sunday, July 22, 2012

done utk hari pertama

alhamdulillah..dpt puasa pnuh utk ari pertama dgn jayanya..masa blm puasa dlm kpala duk pikir larat x nk puasa..sdgkn sblm puasa lmbt mkn sikit dh mcm kebuluran..

semlm siap pegi beli kain psg & beli brg dapur lg..kuar jam 12 tghari blik kul 4.00 pm..mcm xpercaya..xpenat sgtpn..lil baby pn ok jer..biasa lambat mkn siaplah..nk muntah bagai..


hope dipermudahkan utk puasa pnuh thn nie.. =)

Friday, July 20, 2012

sudah dpt apa yg lil baby ingini

dah lama teringin nk mkn menda nie..sblm nie dh mkn tp nk jgk mkn kat sini..


                                               lil baby dlm tummy ummi
                                              due ikut scan 13 feb 2013

                                               yeay..dh dpt apa yg lil baby nk sesgt..
                                                megi ketam yg super duper sedap
                                            udang, ketam, lala + udang sume ada.. =)
                                          ngndung kali nie asyik nk seafood jer manjang


di kesempatan ini jgk, sy nk ucap selamat menyambut ramadan al-mubarak yg bakal tiba besok..semoga kita semua dpt menjalankan ibadat di bulan yg mulia penuh barakah ini..

futnote: insyaallah kalau diberi kekuatan dan kesihatan berpjgn, dptlh puasa penuh thn nie.. =)

Wednesday, July 18, 2012

ameera last episod

seriously..sedap jln citer nie..mlm nie last episode dah..mmg penuh suspen je episode mlm nie..



Drama Ameera ini berkisar kehidupan Ameera dan Ameer yang bahagia melayari bahtera rumah tangga selama empat tahun walaupun masih belum dikurniakan anak.Namun, mereka tertekan apabila ibu Ameer, Puan Suraya mendesak Ameer berkahwin denga Marisha.

Apabila Ameera disahkan mandul, Ameer masih enggan mengahwini Marisha yang menjadi pilihan ibunya. Ameera buntu memikirkan cara penyelesaian, akhirnya mencadangkan Ameer supaya mengahwini seseorang untuk mendapatka anak dan menceraikan selepas melahirkan anak. Ameer menganggap Ameera bergurau sehingga seorang gadis kampung dan miskin, Zila muncul dalam kehidupan mereka.

Zila melarikan diri  dari kekasihnya Faruk, kerana mahu menjualnya kepada sindiket pelacuran.Ameera membawa Zila pulang kerumahnya. Ameera menganggap Zila sebagai calon paling sesuai untuk menjadi isteri kepada Ameer.
Ameera menawarkan upah RM350,000 kepada Zila. Ameer pada mulanya membantah namun Ameera merayu supaya menerima cadangannya untuk berkahwin dengan Zila. Akhirnya Ameer bersetuju.Ameer dan Zila bernikah secara rahsia. Dalam perjanjian yang ditandatangani Zila, dia akan diceraikan selepas mengandung dan melahirkan anak Ameer.

Zila akhirnya jatuh cinta terhadap Ameer. Ameer telah memberi perhatian lebih kepada Zila setelah dia disahkan mengandung.


last episod mlm nie akhirnya Zila & Ameer meninggal..dua-dua mati ditembak Faruk..kira sad ending jgklah citer nie,,last-last Ameera keseorangan jgk yg tgl..

apapun jln citer mmg terbaiklah..dah lama xmenunggu + meroyan mcm nie..sanggup tggu & tercongok dpn tv semata-mata citer nie..

Tuesday, July 17, 2012

ahad, nie cuti peristiwa =)

semlm last sukma kat pahang..negeri trg menjadi juara lg utk kali ke-4 berturut-turut..kalau thn sblm nie mmg menteri besar akan bg cuti peristiwa..masa buletin utama MB umum ahad cuti peristiwa sempena kemenangan negeri trg..alhamdulillah..dpt cuti lg..


alang-alang dpt cuti blhlah ummi ke kb lusa..nk g beli baju raya utk ummi..utk papa & lil nia dh setel sumenya..

                                                       dpt soping kelengkapan raya =)

tahniah utk semua atlit yg terlibat..tanpa pingat yg korang sume julang xdptlah kami nk merasa cuti nie..hope 2014 nnti trg still jd juara lg yer.. =)

Monday, July 16, 2012

promo lg dr airasia

fuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhh..  ^__________________*

buang sawang-sawang kat umh sy dulu..dh lama menyepi dir..kekangan masa yg membuatkn sy xdpt nk update belog..citer sal cuti-cuti langkawi pn xending lg nie..adusss..byk rupanya entry yg tertangguh..insyaallah..if masa xmencemburui sy akan sy update one by one okeh..

semlm member gtau aa akan buat promo..trus buka laman web aa..skali amik ko..nk tgk rege tiket pn xdpt.. =(

mcm xbiasa ngn aa kn..time promo mmg salu prob je..



tempoh booking bermula hari ini 16 - 22 Julai 2012 .. travel period lak next year okeh bermula 4 Jan - 22 Mei 2013 .. 

me ingat nk booking jgklah utk next year..dhlah tiket utk bln 1 dh burned..yerlah time tue dh dekat nk deliver lil baby dah..so, kena booking jgk coz thn dpn xde harapan nk travel by car dah..lil baby kecik lg..
futnote: nk booking jgkla..kalau pegi time masih lam pantang xpyh amik cuti rehat bagai..papa nia pn ok kan aje.. =)

Wednesday, July 11, 2012

ww || dpt jgk =)

   

tgh blaja nk guna + memahirkn diri dgn menda alah nie.. =)

Tuesday, July 10, 2012

dpt lg utk kali yg ke-9

alhamdulillah..sabtu satu BE dh jd ME, ari nie dpt lg rezeki utk kali yg ke-9 thn nie..even jumlah yg dpt bila bertukar ke ME xsehebat dan semasyuk org lain tp itu dh cukup mengembirakan sy..



thanks to DIgilympics coz sudi singgah dan berjoget-joget kat belog sy..

xlupa jgk, thanks nuffy yg baik hati..syg kamu bangat..muahahaha

Sunday, July 08, 2012

menang voucher kfc RM30 =)

weken nie xsempat nk buka internet..line bokben poblem & super duper lembp..nk buka internet pn mls..semlm sy buka fb thru henset..skali tgk ibu damia  gtau ummi menang voucher kfc RM30 from maxdine sdn. bhd ..me join contest nie just utk suka-suki jer..skali terpilih..alhamdulillah..



futnote: kemenangan utk kali ketiga utk thn nie..alhamdulillah..rezeki..

Thursday, July 05, 2012

5-22 July 2012: IKEA Sale



5-22 July 2012

IKEA Sale


Products Offered
Furnitures
Beddings
Household Goods
Lightings
Kitchenwares
House Decors
and more

Extra
Kitchen Special Deals,
Now until 25 July 2012.


Wednesday, July 04, 2012

langkawi || haji ismail group syurga pinggan mangkuk =)

after setel dptkn keta yg awal-awal lg me booking before ke sana my sis plak xdpt keta..mujur gak tnya kat kaunter kat jetty tue masih ada keta utk ari tue..

pas setel dpt keta, first skali cri masjid dulu coz nk mndikn anak-anak kami termsk kami skali..nk check in resort yg kami nk stay masih awal lg coz time tue bru jam 10.00 am..then, pas setel mandi trus ke haji ismail group kat pekan kuah..my ma xpuas hati lg nk memborong brg dapur..padahal bru jer balik dr langkawi pagi ahad tue..rabu smp plak kat langkawi..muahahahaha..

kat hj ismail group, me beli cokelat kisses & daim je..xde nk soping pinggan mangkuk pn..my mom jer beli pemanggang ikan yg vantage tue..ada jiran kirim..xpuas hati kat situ,ke idaman suri plak..my ma borong set cawan smp 2 set..

                                                         destinasi pertama =)


                                                   gula-gula nie termahal abad ini
                                              RM29.90 sebtg okeh..terkujat mak tgk rege..


 me with lil nia 
borong cokelat jer

 kami lg =)


 hasil borongan my ma di ari pertama

bersambung lg di entry yg lain..

Tuesday, July 03, 2012

langkawi || bermulanya cerita

ok..mood nk update entry langkawi dh dtg..so,harus gigih update..selasa ptg,blik dr keje trus packing baju & brg-brg keperluan sepjg 3 hari di langkawi..

lbh kurang kul 6.30 pm, kami pn bertolak dr rmh..memula planned nk g kb dulu umah my sis then berkonvoi sama-sama..my mom kata mcm rugi masa jer..so, we olls decided nk tggu area tanah merah jerlah..sng & jimat masa + tenaga..lbh kurang jam 8.30 mlm smp kat area tanah merah, singgah isi perut dulu..kang kalo xisi perut xde tmpat lg dah pas nie nk berhnti..

lbh kurang jam 9.30 mlm my sisi smp tempat we olls menunggu..so kami mulakan perjlnan kami dgn diiringi doa supaya selamat pergi dan balik.. =)

lbh kurang jam 12.45  am, we olls berenti solat sume kat hentian titiwangsa..time tue mmg sejuk giler..fuhhh..terasa mcm duk luar negara plak..lg-lg time tue tmbh ngn ujan rintik-rintik lglah bertambaha kesejukkan yg dirasai..

so, we olls pn meneruskn perjlnan kami lg..smp kat jetty kuala perlis lbh kurang jam 5.00 am..kami lalu ikut laluan jauh,xingat jln maa..hehehe..xsah kalau g memana kalau xsesat.. =)

smp kat jetty,sementara tggu tiket feri jam 7.00 am solat subuh sume & bekpes..me just mkn roti canai telur & teh tarik..xde selera + lil nia ngamuk mgkin penat kot..

lbh kurang jam 6.45 am siap beli tiket feri..feri akan bergerak jam 7.00 am..

                             bekpes dulu sblm nik feri


                                         abaikan kami semua yg masih xmandi lg lg time nie =P


                                                 lil nia time dlm feri


                                                kagum tgk air laut di sekeliling kot =)


                                                   akhirnya..
                                        smp jgk slps 9 thn xjejak kaki ke sini


                                                       ummi & papa kat jetty


                                                   buang tabiat nk duk lam troli beg =P

next entry,  tempat pertama we olls akan jejaki plk yer..

Sunday, July 01, 2012

amalan terbaik semasa mengandung

Sikap dan tingkah laku si ibu boleh diwarisi oleh si anak di dalam kandungan? Sejauh mana kebenarannya? Dan apa yang harus saya lakukan agar dikurniakan cahaya mata yang cerdik, cantik dan berakhlak mulia?

1. Didikan Di Alam Rahim

Para pakar perubatan sependapat bahawa anak-anak boleh dididik menjadi cerdik dan berakhlak mulia sejak ia berada di alam rahim lagi. Apabila janin meningkat usia empat bulan, si ibu mestilah mengawasi setiap tindak tanduknya kerana pada tempoh tersebut Allah SWT telah meniupkan roh ke atas janin yang dikandunginya. Pada waktu inilah janin sudah boleh mendengar dan mengamati suasana persekitaran yang berlaku.

Dalam usaha melahirkan anak yang patuh mendengar kata ibu dan ayah, si ibu perlulah menunjukkan contoh yang baik ini sejak dari awal lagi. Patuh mentaati perintah Allah swt dan taat pada suami dan Insya-Allah, anak yang lahir nanti akan turut mewarisi sifat tersebut.

2. Jaga Tingkah Laku

Ketika hamil emosi si ibu memang tidak stabil dan mudah marah. Namun si ibu perlu bijak mengawal emosi dengan menjaga tutur kata dan tingkah laku agar tidak menunjukkan akhlak yang buruk. Anak di dalam kandungan sentiasa mendengar suara persekitarannya. Jadi, tuturkan dan dengarkanlah perkara-perkara kebaikan sepanjang kehamilan anda. Tujuannya, agar si anak dapat mendengarinya sekali gus mewarisi sifat-sifat kebaikan itu.

3. Beribadah

Apabila si ibu dan ayah rajin beribadah, insya-Allah si anak juga akan mewarisi sifat itu. Si anak yang dilahirkan dalam suasana tetap beribadah akan menunjukkan kesungguhannya untuk bersembahyang dan sensitif dengan kalimah Tuhan apabila usianya menginjak dua tahun. Malah ada yang sudah pandai mengucapkan kalimah memuji Allah swt dalam usia semuda itu.

4. Komunikasi

Selain solat, ibu hamil juga disarankan untuk mengucapkan kalimah-kalimah yang baik. Berbisiklah pada bayi di dalam kandungan dengan kalimah-kalimah suci memuji Tuhan. Yakinlah si anak mendengar dan mendoakan yang terbaik buat ibunya.

5. Membaca Al-Quran

Banyakkan membaca Al-Quran, bertahlil, berzanji, marhaban, berzikir, berselawat, berdoa dan amalan sunat yang lain agar zuriat yang lahir menjadi anak yang soleh dan solehah.

Surah Amalan Terbaik Ketika Mengandung

Ketika hamil, para ibu digalakkan membaca surah-surah dalam Al-Quran dan menjadikannya sebagai amalan harian. Antara surah-surah yang digalakkan untuk diamalkan sepanjang tempoh kehamilan ialah :

1. Surah Al-Fatihah
2. Surah Ayatul Kursi
3. Surah Yaasin
4. Surah Yusuf
5. Surah Maryam
6. Surah Luqman


Ibu Sihat, Anak Cerdas

Selain menjaga tingkah laku dan memperbanyakkan amalan-amalan sunat, ibu hamil juga digalakkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat sepanjang tempoh kehamilan. Antaranya :

Telur – Kaya protein.
Ikan Salmon – Kaya sumber Omega-3
Kekacang – Tinggi serat dan protein.
Keledek – Sumber vitamin A, C, folat dan serat.
Bertih jagung atau sebarang biji-bijian – Tinggi nutrien dan serat, vitamin E, selenium serta phytonutrient.
Kacang walnuts – Kaya sumber Omega-3 (sebagai pengganti bagi yang tidak menggemari ikan atau telur.
Yogurt – Sumber kalsium.
Sayuran Berdaun Hijau – Kaya dengan sumber vitamin serta nutrien termasuklah vitamin A, C, K dan folat.

sumber:  pa & ma

dari dua jd tiga balik =)

alhamdulillah..BE yg menyinggah silih berganti..last week satu BE dh ME..semlm check tgk ada new BE lg..


thanks Drypers Relaunch coz sudi menempek kat belog suam-suam kuku sy nie..dan ini bermakna BE yg latest nie adalah BE yg ke-8 utk belog sy thn nie..

hope tiga-tiga BE nie setia lama sikit kat belog sy..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...