MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, November 30, 2012

yesss..status gliteratti dah kembali

dah hampir sebln status gliteratti me bertukar ke non-gliteratti ..dahlah sblm bertukar ke non-gliteratti tue byk amount BE tgh duk running..tp bila dah bertukar ke ME trus amount jd separuh..dek kerana kekeciwaan trus me cashout utk kali kedua .. time cashout tue xsmp pn seratus ringgit total amount yg terkumpul..

                                             hmpir sebln berstatus nie..
                                           sikit lg nk berputus asa dgn nuffnang..

bila dah jd non-gliteratti tue trus ummi antar ticket ke pihak nuffnang bertanyakan pasal nie..mkn masa jgk pihak nuffnang nk menjawab ticket yg kita antar tue..

so, ini jwpn yg dijwb oleh pihak nuffnang..

Thanks for writing in! :) Can we trouble you to check if you have made any changes to your layout template recently? Your status may have been affected when you attempted to make changes in your blog codes. Kindly note that when one of your registered blogs is affected, all your other blogs signed under the same Nuffnang account will be affected as well. Your patience is greatly appreciated!

disebabkan masih kekal dgn status tue ummi antar lg ticket.. then pihak nuffnang jwb lg.. 

Thanks for getting back to us! :) In that case we recommend that you go through your blog layout codes and remove the Innity scripts that could have been attached together with other add-ons. Once that is done, your Glitterati membership status will be returned within 7 days.

pihak nuffnang mmg xleh kalau kita curang ngn dia..lg-lg innity..so jgn memandai nk curang ok..kang xpasal-pasal diceraikan talak satu mcm ummi..mujur gak talak satu yg nuffnang bg..kalau talak tiga nkpknya smp ke sudah xleh nk rujuk balik..wakakaka..

ari nie buka jer akaun nuffnang tgk ummi dh dpt balik status gliteratti nie..suka ok..sblm nie nk buka pn mls..


                                                   yesss...dh kembali ke status gliteratti.. =)
                                                      





Thursday, November 29, 2012

scan 4d lagik & gender baby

This week ckup 7 bln lil baby dlm tummy ummi..alhamdulillah..sepjg mengandung lil baby kali nie xde masalah sgt..cuma mslh hb jelah..kalau ummi mkn vitamin everyday oklah hb..tp stakat nie xdelah seteruk hb masa mengandungkan kakak nia..masa ngndungkn kakak nia dlu hb ummi pnh turun smp 9.4.. Kali nie paling rendah pn 10.4..

Last week checkup kat kinik desa hb ummi turun 10.4..this week kena p jumpe doc n siap kena minum air gula  lg (mogtt) sbb my ma ada kencing manis..hb pn dh ok..naik 11.4..

Semlm,p kinik doc nazri utk scan lil baby n nak tau gender baby..alhamdulillah,gender baby insyaallah boy..berat baby skrg 1.1 kg..nk tgk muka baby xdpt smp sudah coz baby duk lam keadaan songsang..uri yg tutup muka baby..


see..doc ckp yg bulat tue beberd baby..

Next month bli start bli brg baby..nia dlu 5 bln dh start beli..stakat nie yg br beli napkin n sapu tgn..tue pn bli time g sogo ari tue..

Tuesday, November 27, 2012

makan sotong celup tepung


Jumaat last week, disbbkn xde program pape nia ajak ummi n papa ke pantai..cewah..ayat mcm nk jwb exam je..

Before mkn we olls ke pantai mangkuk baru dlu..seriously..cantik sesgt pantai dia..mane xcntik ada org yg jaga kwsn pantai tue.. Part nie i update later ehhh..

Balik dr pantai disbbkn tetiba terlintas kat kepala sotong celup tepung + air kelapa yg super duper manis & sedap trs request ngn hubby nk singgah mkn..kedai yg kami tuju xlain xbkn kedai mertua member ummi..serius sedap..

Smp kat kedai order sotong celup tpung & air kelapa..ikan me xbrp gemar disbbkn hanyir..huhuhu..request nk satar tp smp ke sudah xsmp..mane nk dpt berebut org nk jgk satar..so mkn jelah sotong..

Sabtu kbtln ma balik dr kb request ngn ma suh bli satar plak..so dptlah jgk merasa satar..dh lama mengidam nk mkn..

Weken nie xtau lg nk ke mana..if xde program pape nk ajak my sis la plak..tue pn kalau xujan..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, November 25, 2012

sambutan harijadi airasia

ari nie buka email, tgk ada email dr airasia..tiket bermula dr RM0.11 @ sebelas sen..sila percaya yer..tempoh booking bermula esok, 26 nov hingga 2 dis..tempoh penerbangan plak bermula 3 dis- 31 mac 2013..


so, sesape yg plan nk bercuti-cuti mesia blhlah start booking yer..konpem busy like a bee la nk dpt booking..

futnote: kena pendam hasrat nk bercuti coz me skrg dh 7 bln preggy & bln 2 nie insyaallah akan bersalin..pas pantang baru pikir nk bercuti balik..g pn cuti 3 bln tue..hehehe//

Wednesday, November 21, 2012

ww || syioknya


Jeles ummi tgk kakak tido dgn nyenyak skali..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, November 20, 2012

wajah baru

Weken ari tue we olls ke kb..ma ajak g tgk besan dia kena strok..so ummi ikut skalilah..

Plan asal nk balik trus pas tgk besan ma,tp lain yg dirancang lain yg jd..planned bertukar plak..

Sabtu tue,pg kuar bli nasi dlu ngn my sis..balik sarapan sesiap then ma ajal g potong rambut kat kedai pebret dia kat berek 12..

Ummi decide nk potong rambut nia jgk..so,hasilnya mmg nmpk kelakianlah..muahahahaha..xkisahlah jnji sng nk uruskn..lgpn kakak nia jns ssh nk ikat rambut..

mcm boboi dh jdnya kakak nia nie


=)

susah yg amat nk amik pic kakak nia skrg nie


Thursday, November 15, 2012

musim org balik dr mekah

semlm, my sis ke rmh member dia yg bru balik dr menunaikan ibadah haji..dia call suh g umah dia..ikutkn dia suh ummi pegi jgk..tp xde masa lg nk g..

balik jer kazen nia a.k.a kakak ain tunjuk inai mekah yg mok poh bg..trs nk pakai okeh..siap kakak gtau kak poh as her fren tue suh g umh dia..aduyaiiii..segan nk g, kan org kata pape plak..

pas abis tgk kemah keming ustaz azhar idrus kat astro oasis trs pakaikan nia n kazen2 dia inai..inai nie senang je..just picit n pakaikan je kat jari..

org pakai inai duk dendiam..kakak nia pakai siap blh menari lg..abis comot inai..xsmp stgh jam pn pakai trs basuh..hehehe..



Wednesday, November 14, 2012

ww || pebret lil nia

asal g kfc  mende lain xnak..yg nak nya kentang putar je..kalo yg mangkuk kecik blh dia abiskan sesorg..xnk langsung share ngn sesape..


Sunday, November 11, 2012

cashout nuffnang kali kedua

setel dicashout utk kali kedua..kalau ikutkn malas lg nk cashout..tp disbbkn akaun nuffnang me tgh poblem tetiba jer bertukar ke non-gliteratti  trus cashout..ikutkn byk jgk jumlah BE yg bertukar ke ME tue..tp bila dh status non-gliteratti jumlah duit terkumpul trs jd separuh..kecik hati mak..

dh antar ticket kat nuffnang..sume placement add tue dh tkr sume..tp still non-gliteratti lg..nk kata ada pasang iklan lain xde pn..xtaulah nk kata pe..


apa-apapun syukur..even berstatus non-gliteratti tp masih ada satu lg BE yg masih setia ngn blog xseberapa nie..

futnote: kekwn, mcmana nk setelkan masalah status gliteratti nie??

Wednesday, November 07, 2012

ww || semoga berkekalan selamanya



sweet tgk pengantin baru nie..hope kekal ke akhir hayat kalian..

Monday, November 05, 2012

follow up gigi kakak

smggu sblm raya korban taska nia ada buat checkup gigi..so doc suggest suh ke kinik utk buat tampalan gigi n flouride varnish..ari nie kbtln xde keje so ummi pn decide bwk nia ke kinik gigi..

kbtln time smp kat kinik patient xde pn..only kami berdua je patient time tue..doc plak time tue tgh bekpes kat pantry..niat di hati nk buat follow up utk kakak nia je..bila xramai patient ummi tnya kat kaunter pendaftaran utk buat scalling..

memula ummi dlu yg buat scalling..then giliran kakak nia plak..kakak nia mmg ckp bagus..xnangis pn..memula doc check dlu..kbtln ada gigi geraham kakak yg bru nk berlubang..so doc buat tampalan dlu..ingatkn tampalan utk kanak2 mcm proses kita org dewasa..tp xpn..kakak behave sesgt..bangga skejap ummi..hehehe..

                                                   memula doc check dulu gigi kakak nia..


then after siap proses tampalan bru proses flouride varnish dibuat..doc just sapu je flouride tue kat permukaaan gigi..after stgh jam bru dpt minum n mkn..mujur jgk kakak mendgr arahan doc..
setel sume kakak siap bersalam lg ngn doc..

                                                     after dibuat flouride varnish..
                                                kuning kat gigi nia tue flouride varnish yer.. =)

Punca bayi jadi kuning ( jaundis )

Masalah penyakit kuning di kalangan bayi baru lahir adalah fenomena yang kerap berlaku. Jika ditanya, ramai ibu menyatakan anak mereka kuning ketika minggu pertama selepas kelahiran. Tidak kurang pula rawatan tradisional atau alternatif yang digunakan seperti susu kambing, menjemur di pagi hari serta mandi menggunakan ubat tabib Cina.

Apakah penyakit kuning dan bagaimana ia berlaku?

Penyakit kuning, atau jaundis, sebenarnya bukan satu penyakit. Ia berlaku akibat sel darah merah yang pecah. Lebih banyak sel darah merah yang pecah, lebih tinggi kadar jaundis. Bayi terbabit mempunyai najis berwarna kuning dan air kencing jernih.

Terdapat beberapa keadaan di mana sel darah merah pecah pada kadar lebih tinggi seperti:

  • Pendarahan di bawah kulit kepala iaitu 'subaponeurotic haemorrhage'
  • Darah bayi yang pekat. Ini biasanya berlaku pada bayi dilahirkan ibu yang mengalami masalah
  • Kencing manis
  • Jangkitan kuman
  • Jenis darah yang berbeza antara ibu dan anak. Biasanya risiko lebih tinggi sekiranya salah seorang mempunyai darah jenis O.

    Dalam keadaan sebegini, jaundis mungkin bermula dalam 24 jam pertama selepas lahir dan tahapnya mungkin melebihi 340 micromol atau liter

    Mengenali Jaundis

    Bayi jaundis boleh dikenali dengan warna kulitnya yang kuning. Ia biasanya bermula dari muka dan turun ke perut dan kemudiannya ke kaki. Untuk mengenal pasti sama ada bayi anda mengalami jaundis, tekan pada kulitnya untuk beberapa saat dan kemudian lepaskan. Sekiranya jaundis, kulit di bahagian yang ditekan akan kelihatan kuning.

    Sekiranya jaundis itu fisiologikal atau berpunca daripada salah satu sebab di atas, air kencing jadi jernih manakala najis pula kuning.

    Rawatan Jaundis

    Doktor biasanya akan mengambil darah untuk mengenal pasti tahap dan jenis jaundis. Sekiranya perlu, bayi akan diletak di bawah lampu fototerapi. Ini akan membantu mengurangkan tahap jaundis. Ketika menjalani rawatan fototerapi, baju dan seluar akan ditanggalkan dan mata akan ditutup dengan cermin mata khas untuk mengelakkan kerosakan pada retina. Bayi juga perlu diberi susu dengan lebih kerap dan banyak untuk mengelakkan daripada dehidrasi.

    Sekiranya tahap jaundis terlalu tinggi, doktor mungkin perlu melakukan pertukaran darah.

    Rawatan tradisional?

    Rawatan menggunakan susu kambing atau ubat mandian tidak mempunyai bukti saintifik mengenai keberkesanannya, manakala menjemur pula kurang efektif kerana ia bergantung pada cuaca. Pendedahan pada matahari terlalu lama boleh menyebabkan kulit menggelupas. Pendedahan pada cahaya matahari juga akan membuatkan kulit menjadi gelap. Kuning tidak kelihatan tapi tidak bermakna ia tidak ada lagi.

    Risiko tahap kuning yang tinggi

    Tahap kuning yang tinggi boleh menyebabkan kecacatan pendengaran serta 'choreoathetoid cerebral palsy' akibat dari bilirubin (bahan yang menyebabkan kuning) melekat pada bahagian otak.

    Sekiranya jaundis berpanjangan?

    Jaundis fisiologikal biasanya hilang pada hari ke-10 untuk bayi yang dilahirkan cukup bulan. Sekiranya berpanjangan, beberapa perkara perlu diteliti seperti adakah warna najis dan air kencing normal?

    Sekiranya warna najis pucat dan warna air kencing gelap, ia menandakan masalah pada hati atau salur hempedu. Kanak-kanak yang menyusu badan sepenuhnya mungkin mengalami jaundis lebih lama. Bagaimanapun, warna najis dan air kencing tetap normal dan jaundis tidak tinggi. Jaundis yang disebabkan susu ibu tidak membahayakan bayi.

    Sekiranya doktor mengesyaki bayi mempunyai masalah hati atau salur hempedu, bayi akan dihantar untuk pemeriksaan ultrasound. Ini mungkin diikuti dengan pemeriksaan lain untuk mengenal pasti punca kuning. Masalah seperti biliary atresia dan choledochal cyst di mana hati dan salur hempedu tersumbat, memerlukan pembedahan sebelum keadaan jadi lebih teruk. 

  • sumber : metro online

    Sunday, November 04, 2012

    oh my nuffnang..gliteratti ke non-gliteratti


    semlm terajin nk check akaun nuffnang..skali terkejut mak yer..dr status gliteratti dh bertukar ke non-gliteratti..dhlah sblm nie 4 BE tgh duk galak running..skali tgk tgl satu BE jer lg duk setia berjoget kat belog sy..yg lg sedihnya ikutkn jumlah BE spatutnya byk tp bila dh ME jd separuh..pikir-pikir nk kata aku curang ngn nuffnang xde pn..sblm nie ada aku mskkn heartbeat punya iklan..tehn dh removed dh pn..

    then segeralah aku hantar ticket ke pihak nuffnang..disebabkn ari nie ari mggu besok baru jwpn yg ticket tue akan dijwb..musykil oh musykil..nk kata entry xberupdate aku update jer entry..xtaulah..

     
                           status nuffnang ku skrg..


    futnote: xsbr nk menunggu jwpn dr pihak nuffnang

    Thursday, November 01, 2012

    penangan adam hawa

    skrg ramai tgh duk gila-gilakan cerita nie..mmg membuatkan ramai yg tertunggu-tunggu episod seterusnya..
    disebabkan kat umah me xlanggan hd program maka xdpt tgk directlah..terpaksa nk kena download la..last week start tgk citer nie n last week jgk start download setiap episod..smp line internet slow giler dek penangan adam hawa..now ma n fmly pn dh start gilerkn citer nie..
    40 episod telah berlalu n episod sblm nie duk tgk si ain yg keras kepala n ego..aissshhh..xsbr nk menunggu saat2 ain mula terima adam..

    gandingan hero dan heroin pn menjadi..suka tgk adam mukhriZ dgn ain hawani nie..cepatlah berbaik..xsabo-sabo dh nie..=)

    Skim gaji penjawat awam dikaji semula

    sblm nk dtg keje td, sempat lg jeling-jeling malaysia hari ini kat tv3..skali tertengok sal isu gaji kakitangan awam akan dikaji lg..msk opis trs buka berita harian online..serius mende nie dalam kajian..

    sedikit keratan berita harian online: -

    Ayer Keroh: Kira-kira 1.4 juta kakitangan perkhidmatan awam dijangka menerima kenaikan gaji tahunan sehingga lima peratus mulai tahun depan.
    Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa, berkata skim gaji kakitangan awam yang masih dalam kajian itu bakal merentasi semua peringkat.

    Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua," Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara

    Katanya, laporan Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam yang akan menamatkan penilaian pada 31 Disember ini akan turut diambil kira.

    Nilai semula

    “Proses penilaian semula skim gaji itu sudah bermula, namun penelitian secara mendalam hanya akan dilakukan tahun depan,” katanya.

    Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Anugerah Inovasi Sektor Awam (AISA) 2011 dan Majlis Perjumpaan Ketua Setiausaha Negara Bersama Penjawat Awam negeri ini di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini, petang semalam.
    Pada majlis itu, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka memenangi Anugerah Inovasi Teknologi Maklumat dan Komunikasi (AIICT), manakala Pejabat Daerah dan Tanah Alor Gajah merangkul Anugerah Inovasi Pentadbiran Daerah dan Tanah (AIPDT).

    Kejayaan itu sekali gus melayakkan masing-masing membawa pulang wang tunai RM300,000, trofi dan sijil penghargaan.

    Hadir sama Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU), Datuk Mohamad Zabidi Zainal dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.

    CUEPACS sambut baik

    Mengulas lanjut, Ali berkata, antara fokus utama dalam kajian itu adalah melihat semula skim kenaikan gaji tahunan bagi kakitangan yang sudah mencapai tahap gaji terakhir mengikut kategori masing-masing.

    “Kita akan melihat semula perkara itu termasuk mungkin menetapkan tempoh lebih panjang supaya gaji kakitangan akan terus naik.

    “Jika mereka mencapai tempoh untuk kenaikan pangkat, ia akan lompat kepada gred lain dan kenaikkannya juga akan diteruskan lagi,” katanya.

    Ali berkata, kerajaan berharap akan dapat mewujudkan formula skim gaji menang-menang bagi setiap kakitangan khususnya penjawat pelaksana yang meliputi 80 peratus daripada keseluruhan sektor itu.

    “Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua kerana memahami kos sara hidup semakin meningkat,” katanya.

    Sementara itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman, ketika dihubungi berkata, pengumuman itu sudah pasti melegakan hati penjawat awam di negara ini.

    “Kami menyambut baik cadangan KSN itu, tetapi masih berharap kerajaan dapat mempertimbangkan beberapa cadangan CUEPACS sebelum ini, khususnya berkaitan tangga gaji golongan itu mengikut tempoh kerja mereka,” katanya.

    futnote: sekiranya bertambah alhamdulillah.. 

    even tak raya blh jgk buat

    last week ma dh buat tapai pulut nie sebyk 3 kg time raya..tp still xckp..even ma kata xmenjd tp tetap licin jgk tapai tue..kbtln kazen yg duk kat johor braya kat umah my ma so mmg meriah sesgt..campur lg ngn kami adik bradik..pening nk melayan..anak sedara me cmpur sume 13 org cmpur anak sepupu me lg 5 org..ckp meriah..

    semlm, balik dr keje tgk ma tgh bungkus tapai..me pn tumpang bungkus jgklah.. tapai nie dibuat dgn cara pulut yg dikukus dibungkus dgn daun pokok getah..asalnya beras pulut dikukus dahulu sblm digaul rata ngn ragi..bila setel membungkus, tapai nie akan diperam smp masak..biasa 2 ari akan msklah tapai nie..

                                          beras pulut yg siap digaul ragi dan sedia utk dibungkus


                                                   tapai yg siap dibungkus sedia utk diperam

    me mmg gemarkn tapai nie..kalau raya xde tapai mmg xmeriahlah..lg satu  ketupat palas..ma mmg akan buat sendiri..yg specialnya ktupat ma buat akan ada inti kacang or serunding daging..xsabar nk tggu jumaat..nk mkn puas-puas tapai pulut nie..ada stgh org time ngndung xmkn tapai nie, tp bg me xde makna nk pantang-pantang okeh

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...