MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Sunday, December 30, 2012

Bedung baby dah siap =)

Last week setel checkup kat kinik kuarga trus ajak papa ke kedai kain dewandas..memula planned nk beli yg siap then pikir-pikir mcm membazir je..better bli kain n jahit sndiri..

Smp je kedai kain tue,trs request cotton flannel..suh dia ukur n gunting sesiap 1 meter..ummi bli 3 meter..total utk 3 meter RM16.50..if kalau beli online n kat kedai utk setiap helai RM16..jimat okeh..

Time cuti krismas last week konon nk jahit sendirilah tepi kain bedung tue..bila jahit jer xjd..trs spoil mood..lipat balik kain bedung n ltk siap2 atas almari..niat di hati nk antar umh my sis jer biar dia yg jahitkn..

Rabu tue sblm ummi pegi keje tgk ma tgh jahit sarung bantal..then ma call tanya ummi nk jahit x kain bedung tue..ummi pn katalah jahit jelah..hehehe..bertuah pnya anak..

Balik dr keje tgk tiga-tiga kain bedung dh siap berjahit..thanks ma..weken nie planned nk mendobi baju bajan baby..tuepn kalau cuaca panaslah..

                                                   sblm dijahit tepi =)
                                                 nk cari gmbr kartun..
                                      disbbkn xde choice, belasah jerlah..janji biru.. =)

                                                  siap berlipat & setel dijahit..
                                                      thanks ma..

Thursday, December 27, 2012

Soping utk lil baby

Last week ke kb..kbtln tesco ada buat sale susu dutch lady  kakak nia isap..so borong utk stok kakak nia.. my sis pn nk borong susu jgk utk her son..so we olls pegi sekereta jelah..sng..

Setel borong susu kat tesco,alang-alang dah kat situ ajak my sis ke manjaku baby centre..niat di hati nk beli brgan utk lil baby..nk tmbh mane yg kurang..

So,hasil nya dptlah 3 psg bj tido,2 psg bj harian,towel,hooded blanket n mittens n booties..

Next month nk beli breastpump,tilam kekabu & kelengkapan lain yg xckp lg..

Wednesday, December 26, 2012

Checkup 33 weeks

Isnin ummi cuti..xlarat + takut nk g keje ikut laluan jauh..jln utama yg biasa ditutup utk kenderaan sbb banjir..Tghari tue ajak papa ke klinik rawatan keluarga kat jln kamaruddin..

Smp kbtln xde org lg..me yg first patient..oklah..nurse suh kencing dlu utk check urin..then msk bilik doc..doc mmg sporting abis..muda lg..doc tgk rekod buku merah ummi..doc kata xde pape mslh n trs doc suh baring utk scan..

Alhamdulillah..sume ok..baby sihat & tnya lg doc gender baby..insyaallah hero dlm tummy ummi..siap time doc scan duk cium n main ngn uri lg..muahahaha..xde kwn ehhh baby..

Berat baby around 1.9 kg..doc kata mcm kecik skit..lgpn perut ummi bkn besar sgt pn..muat lg kalau dtg keje pakai bj kurung..tp kain xleh nk kancinglah..muahahaha..

Setel scan dptlah gift dr kinik..dpt susu enfamama n anmum utk ummi..baby plak dpt susu anmum n alas tkr pampers..total utk checkup RM38..murah kn?? 37 weeks doc suh dtg lg checkup lg skali...kakak nia dlu 38 weeks dh kuar pn..hope lil baby lbh kurang kakak nia jgk..insyaallah..

Setel checkup ajak hubby ke kedai kain utk cr bedung baby..later story ehh..

                                                         

                                                        free gift dr kinik.. =)

Monday, December 24, 2012

Banjir

pg td dh surut..nie air naik balik dek hujan xbrnti dr td..

Sian my sis,br jer setel bsh lumpur nmpknya kena bsh again n again la..

Thursday, December 20, 2012

Ole-ole dr melaka

Sabtu lps ma n abah ke melaka..ikut rombongan jkkk kg..lb kurang 500 peserta yg join rombongan skali ngn ma n abah..

Kakak nia plak jns cucu manja tok n tok ki..nangia ke main nk ikut tok n tok ki g melaka..mujur gak mkn bodek bila tok pujuk nk bli baju trs behave..

Sabtu mlm bertolak & isnin pg ma call rombongan akan ke nilai 3 plak..amboi..sakanlah soping nmpknya..

Lbh krg jam 3.00am ma n abah smp kat umah..ke main ma n abah soping..byk jgk hasil borongan..

 ole-ole utk ummi
kain psg & t-shirt
 
t-shirt utk kakak nia

 
siap rasmi dah pn..
  

Wednesday, December 19, 2012

Beg mistik

Lg 2 weeks nk msk thn 2013 baru terhegeh-hegeh nk bli klengkapan sekolah kakak nia..kata gaji kan semlm..hehehe..

Semlm ke jerteh utk byr keta kat ambank..kbtln beg kakak nia xbeli lg..next year kakak nia dh msk tabika kemas..ikutkn beg & baju semua pihal tabika akan bg tp kesian jgk kakak nia..so kakak nia request nk beg bertayar..tgk kat econjaya RM45..telan air liur ummi tgk rege beg..mahal kemain..then pujuk kakak kata bli kat zon ria..murah sikit dr econjaya kot..

Setel bli kelengkapan dapur kat econjaya trs ke zon ria utk bli beg kakak nia..rege bwh dr RM40..rasa cam oklah sikit..rege beg kat sini antara RM26 paling murah & paling mahal RM35..so ummi decide amik yg rege RM26 sbb paling kecik & ok utk nia..

Smp kat rmh lbh kurang jam 6.30 pm..sesajelah ummi amik gmbr beg yg bru dibeli..tetiba ummi rasa cam pelik bila tgk pic beg kakak nia..ada something like tali..tp bila ummi zoom pic area tali tue nmpk mcm gmbr patung berbogel siap bertaring lg..

Ummi bg adik n ma tgk pn diorg tetap nmpk mcm apa yg ummi nmpk..so my ma srh tkr balik beg nie..call papa gtau sal nie & papa srh tkr balik beg nie..nmpknya weken nielah plak kena pegi tkr beg yg pnh dgn kemistikan nie..ngeri pn ada bila tgk balik pic yg ummi rakam tue..

                                    menatang apakah itu??? (gmbr ank panah tue)
                                     meremang bulu roma after tgk betul-betul..
 
                                                 pic selepas tue
                                           dh ilang menatang tue  

Tuesday, December 18, 2012

promo airasia lagi

ari nie sesaje buka laman web airasia .. tgk airasia wat promo lg..


                                                     
                                            kL - Hatyai Rm181 pegi balik utk seorg dewasa

                                               kL - Langkawi pegi balik Rm78

ari nie dah gajikan..so blhlah start membooking bermula  ari nie sehingga 6 Januari 2013..travel period bermula 1 Jun - 30 September 2013..

futnote: pendam lg hasrat di hati sbb baby kecik lg..

Cara Mengajar Anak Dari Peringkat Bayi

Bayi kecil tidak semestinya tidak boleh diajar. Jika anda mahu bayi anda menjadi pintar, anda perlu bersedia untuk melakukan apa sahaja untuk membantu bayi anda mencapai sepenuhnya potensi dirinya.

1. Pengulangan

Bayi cepat belajar jika anda sentiasa melakukan pengulangan secara konsisten. Sebagai contoh, jika anda mahu mengajar bayi anda tentang warna, sebutkan warna itu misalnya warna biru. Begitu juga dengan abjad atau nombor. Jika anda terjumpa abjad atau nombor, sebutkan dengan kuat. Biarkan bayi anda mendengar. Jika anda lakukan secara kerap, bayi akan cepat belajar. Anda juga boleh cuba meletakkan sekumpulan barang berwarna sama di hadapan bayi anda. Seterusnya sentiasa mengulangi warna itu. Ini adalah teknik pengajaran yang terbaik untuk bayi. Minda anak anda adalah seperti ‘span’ pada usia ini, ia menyerap apa sahaja pengajarang yang diberikan kepadanya. Sekarang, terpulang kepada anda untuk mengisi dengan ilmu yang berguna.

2. Jangan Berbahasa Bayi!

Goo goo gaa gaa! Bahasa bayi yang begitu mengagumkan dan ia sememangnya sangat menarik apabila anda melihat bayi comel berbahasa begitu. Tetapi jangan ikut bahasa bayi anda, jika anda ingin mengajarnya berkomunikasi. Cara ini memang sukar, tetapi inilah cara mengajar yang betul untuk bayi anda bercakap. Cuba jangan bercakap bahasa bayi apabila bersama dengannya. Cuba bayangkan anda sedang bercakap orang dewasa. Paling bagus bercakaplah dengan menggunakan bahasa yang betul. Daripada anda menggunakan ‘ne ne’ yang mewakili susu atau ‘mam mam’ untuk makanan. Anda pasti teruja bila bayi anda dapat belajar dengan pantas dengan bahasa yang betul.

3. Ganjaran

Seperti anak anda yang sudah besar, bayi juga suka diberi ganjaran. Mereka suka memberi pujian, memeluk dan menciumnya. Cubalah anda berkata ‘adik pandai’ sambil menepuk tangan, apabila bayi anda berjaya memasukkan blok mainan dalam kotak kecil. Pasti bayi anda menunjukkan riak wajah gembira kepada anda. Apa yang pasti, bayi suka dibelai dan dimanja dengan ucapan sayang. Bayi sangat suka jika dirinya dipeluk dan diberi ciuman. Selain itu, anda juga boleh memberikan ganjaran dengan memberikan biskut kegemarannya jika dia melakukan apa yang anda suka.

4. Bacakan Buku

Anda pastinya sudah biasa dengan cara ini, tetapi inilah cara istimewa untuk mengajar anak anda mengenal buku dan melatihnya untuk suka membaca buku. B acalah kepadanya walaupun dia belum faham apa yang anda bacakan. Sambil bayi anda duduk di atas riba anda, pegang tangannya untuk dia merasai buku itu. Tetapi kadang kala, bayi anda mungkin akan mengiggit buku, biarkan dia melakukan begitu, namun pastikan buku itu jenis kain. Dalam pada itu, teruskan membacakan buku kepadanya supaya dia suka membaca buku. Bayi anda akan cuba meniru anda membaca buku dan mungkin akan membaca sendiri nanti.

5. Mula Awal

Ajarlah anak anda pada awal usianya. Perkenalkan perkara baru kepada anak anda. Jangan menunggu pada usia 3 atau 4 tahun baru hendak mula mengajarnya abjad, nombor dan objek-objek di sekelilingnya. Anda harus lakukan pengajaran sekarang! Bayangkan anak kecil anda boleh mengenal nombor, huruf atau warna pada awal usianya. Pasti anda gembira dengan kecemerlangannya.

6. Bersabar

Percayalah anak anda tidak akan pintar jika anda tidak menggunakan kaedah-kaedah yang dinyatakan seperti di atas secara konsisten. Namun anda kena bersabar untuk melakukannya kepada anak anda. Jangan putus asa, jika anda tidak mendapat melihat perubahan anak anda. Terus melakukan pengajaran sehingga anak anda pandai.

7. Penerokaan

Biarkan bayi anda melakukan penerokaan di sekelilingnya. Biarkan dia belajar memegang, merasa, menghidu bau, mendengar dan melihat. Misalnya untuk bau anda boleh sediakan bunga ros, buah epal untuk dia pegang dan puppet kecil untuk dia melihat. Namun pastikan ruang itu penerokaannya itu selamat untuk anak anda belajar dengan selesa dan gembira.

8. Belajar Dengan Gembira


Mengajar anak bukan sesuatu yang membosankan! Nyanyilah lagu dan aktiviti yang menyeronokkan untuk membantu anak anda belajar dengan gembira. Bayangkan, anda akan dapat melihat anak anda dapat belajar dengan cepat untuk mengambil barang dalam bekas permainannya. Lakukan ia setiap hari. Pasti anak anda dapat melakukan dengan baik sekali.

9. Permudahkan

Jangan meletakkan harapan yang terlalu tinggi kepada anak anda supaya dapat mengikut arahan anda dengan betul. Dia masih kecil, berilah dia masa untuk melakukannya. Jangan biarkan dia duduk sehingga 4 jam untuk belajar abjad. Lakukan aktiviti yang ringkas dan mudah dalam tempoh masa yang pendek antara 5 hingga 10 minit untuk mengelak anak anda mudah berasa bosan.

10. Teruskan!


Untuk memastikan anda berjaya mengajarnya dengan baik, lakukan pengajaran setiap hari. Jangan putus asa. Ingat anda sedang mengajar anak kecil, bukannya anak yang besar yang sudah boleh berdikari. Pengajaran satu atau dua minggu tidak mencukupi untuk anak anda. Oleh itu, lakukan ia sebagai rutin harian untuk dia mengenal tentang persekitarannya. Lakukan dengan konsisten dan fokus supaya pembelajaran ini berjaya dengan cemerlang.

kredit from pa & ma

Monday, December 17, 2012

petua didik anak pintar



sharing is caring.. copy from anak pintar my iman

Sunday, December 16, 2012

Ole-ole dr aussie

Even xpegi dpt jgk ole-ole dr sana..tima kasih abg din..adik abg ipar ummi ke aussie awal bln nie..9 hari dia ke sana..tajaan jpnt..kalau nk pegi sendiri ternganga beb..



Abg din gtau mmg heaven dpt g sana..bilalah dpt jejak kaki kat sana..tringin mmg tringin tp bajet tggi wooo...pendam jelah hasrat hati itu..



Thursday, December 13, 2012

pegi cameron highland balik hari =)

ikutkn entry dah basi berkulat..tp tetap nk tulis jgk utk kenangan..

kejadian nie masa cuti ari merdeka ari tue..see..dah lamakan entry nie tertunggak..kbtln 31 Ogos tue sepupu me belah abah kahwin kat gua musang..so trus decide nk ke cameron highland trus..alang-alang dh kat gua musang..lbh kurang dlm sejam lebih smplah ke cameron highland..

pg tue lbh kurang kul 9 bru bertolak..kami lalu ikut kenyir & kuar trus kat felda aring..dekat & jimat masa..kami 3 buah kereta berkonvoi serentak..dlm perjlnan ke gua musang kami akan melalui hutan sepjg jln..kakak nia sanggup xtido dek xbiasa lalu jln yg kami lalui tue..sdgkn time dia baby dulu kami dh ke cameron highland ikut jln kenyir jgk..


                      pemandangan tasik kenyir yg sempat diambik masa dlm keta

                                    kakak nia yg super duper hepy time dlm keta


                                             sempat singgah kat sini sekejap

                                               gajah-gajah yg telah dijinakkan


                                               anak gajah dlm bilk berasingan

smp kat umah kazen lbh kurang kam 1 ptg..smp jer trus mkn & setel mkn kami pn meneruskn misi ke cameron highland plak.. lbh kurang jam 3.30 kami smp di cameron.. memula planned nk tido kat cameron,ttp disebabkn time tue cuti umum + weken mmg penuh dgn umat..konpem hotel dh full booking..

after bincang ngn kakak yg 2 org lg kami trus ke ladang strawberi yg kat tepi hotel equatorial kat brinchang..mmg situ port strawberi kesukaan kami kalau g cameron..setel petik buah strawberi trus ke psr mlm..nk smp ke pasar mlm tuhan jer tahu..padahal equatorial hotel ngn pasar mlm bkn jauh sgt pn..tp disbbkn ramai umat hmpir 2 jam jgk nk smp...fuhhhh..

                                               EQ strawberi farm..

                                           me with fmly my sis yg sulung & adik

                                     kakak nia yg xreti erti sejuk..comot kemain..

                                           hasil borongan kami pd hari tue..=)

setel memborong sayur kat pasar mlm trus bertolak balik..lbh kurang kul 1 am bru smp rmh..letih tuhan jer tahu..

Wednesday, December 12, 2012

sesi memilih utk lil baby

jumaat last week, pas setel mengemas rmh mana yg patut & basuh baju mana yg kotor trus terpikir nk memilih baju mana yg blh dipakai utk lil baby..kakak nia ke main hepy sekali bila tgk baju baby..mulut mmg pot pet pot pet xbrenti duk menanya itu ini..adusss..ummi sibuk memilih dia sibuk memilih jgk.. =)

baju kakak nia dulu byk lg yg elok..so tmbh sikit-sikit jerlah lg utk lil baby..xelok dan kesian jgk baby kalau xberbeli yg baru langsung..zaman preggykn nia dulu masa 7 bln brg sume dh get ready..

dan hasil setelah proses pemilihan bersama kakak nia utk lil baby..

                                   barut perut, baju bajan , mittens & booties for lil baby


                                               kakak yg masih xmandi pagi pn sibuk nk bergmbr jgk


                                                                                                =)

setel memilih ummi simpan baju-baju yg telah dipilih dlm box bertutup dulu..next week planned nk tmbh mana yg kurang & then baru nk start membasuh baju-baju baby..napkin mickey mouse tue dh lama beli..hehehehe..cute & xmenahan nk bli bila tgk padahal time tue br 2 bln ngndung..


Tuesday, December 11, 2012

3 thn 6 bln


sedar xsedar ari nie 11 disember..maka bertambahlah lg usia kakak nia.. ari nie genaplah kakak nia 3 thn 6 bln..insyaallah baby kuar nanti kakak 3 thn 8 bln..dh ckp besar kan kalau tgk..

lately kakak nia sgt-sgt menguji kesbran ummi ngn papa..nak attention sesgt..mybe dia tahu bila baby kuar nnti dia akan berkongsi kasih syg ngn baby..apapun kakak tetap pujaan kami bersama..

now, byk dh benda yg boleh dipuji ngn kakak nia nie..mlm, kakak dlm proses nk free diapers..lately kalau pakaikn pempes bila bgn jer pg tgk masih jgk kering lg..susu pn dh xsekerap dulu isap..now kakak nmpk dh mkin menerima keadaan baby..biasa pas maghrib ummi akan suh kakak sapukn myk kelapa dara kat perut ummi & time tue kakak akan berpot pet ngn baby lam tummy ummi..siap pesan kat baby suh duk dendiam & behave.. =)

 gula-gula hati ummi papa

next year insyaallah kakak nia akan dihantar ke tabika..bila pikir-pikirkn mcm sekejap jer masa berlalu..


dpt jgk merasa durian crepe

sejak tgk ligat org duk kata keenakan dan kesedapan durian crepe nie kat fb maka me pn tringin jgk nk merasa..area tempat me duduk mmg ssh nk dpt durian crepe nie..dpt nie pn kirim ngn mmber seopis belikn..kbtln mmber opis pnh merasa sblm dr me maka me pn gtaulah nk jgk merasa camne..

disbbkn me tgh preggy kot mmber opis tlg jgk blikn..mybe takut  nanti kuar baby melelh plak air liur..hehehehe..


sepack nie rm10..

 balik dr keje ptg ahad tue,trs me mkn durian crepe nie..mmg sedap sesgt..trus terdetik di hati nk buat sendiri..tgh rajin menggoogle resepi & cara nk buat mende nie..

Monday, December 10, 2012

wajib tiap 6 bln

ubat nie wajib disuap utk kakak nia setiap 6 bln skali..last ummi suap bln april..ikutkn dh lbh 6 bln..blh pulak terlupa..nie pn sbb tgk mata kakak mcm bertaik..trus tringat ubat nie xsuap lg.. sabtu ajak papa ke farmasi cri ubat nie..balik trus suap & now dh kurang bertaik mata kakak..

zentel pembunuh segala cacing


info serba sedikit;-

Masalah Cacing, Pencegahan dan Rawatan

Masalah cacing berlaku pada semua peringkat usia tidak kira muda atau tua. Bagaimanapun, usia yang paling kerap dijangkiti cacing adalah antara enam hingga tujuh tahun dan usia yang paling kurang dijangkiti adalah di bawah setahun.

Cacing yang Popular di Malaysia

  • Cacing gelang (Ascaris Lumbricoides) – besar macam gelang… boleh masuk hati dan paru-paru..
  • Cacing kerawit (Necator Americanus) – ada gigi tajam tapi kita tak Nampak!… ia masuk melalui kaki.. kuat hisap darah
  • Cacing rambu atau cacing benang – selalu melekat di kawasan dubur, halus
  • Cacing pita – macam pita, pipih tapi panjang… susah nak dibunuh.. 

Tanda atau Gejala Jangkitan

Antara tanda-tanda anak-anak yang kecacingan ialah (bergantung kepada jenis cacing) :-
  • Keluar cacing daripada lubang najis, atau nampak cacing pada najis
  • Kegatalangan terutama di kawasan punggung, lebih pada waktu malam
  • Sakit perut, cirit-birit, lemah badan, kembung
  • Tiada selera makan, pucat, kurang berat badan walaupun selera makan ada
  • Batuk-batuk teruk yang berpanjangan, batuk berdarah, asthma (cacing di paru-paru)
  • Demam, ruam-ruam badan, alahan
  • Kaki gatal, sakit dan ruam pada kaki, bengkak kaki (untuk cacing kerawit)

Kesan Kecacingan

Mungkin ada ibu bapa yang beranggapan cacing adalah masalah kecil tetapi tanpa pencegahan dan amalan kebersihan, cacing boleh membawa maut jika terjadinya masalah usus tersumbat dan tidak dirawat dengan segera.
Selain itu, masalah cacing boleh menyebabkan anemia yang serius dan kegagalan jantung yang teruk jika tidak dirawat.
Selain itu, kanak-kanak yang mengalami masalah cacing juga kerap mengalami masalah tumbesaran, aktiviti fizikal yang kurang cerdas, kekurangan daya pemikiran dan mengalami masalah pembelajaran (Stephenson et al 1998).

Pencegahan dan Rawatan 

Apa yang anda perlu buat :-

  • Jumpa doktor untuk mengambil ubat cacing
  • Semua ahli keluarga juga harus memakan ubat cacing ini termasuk ibu dan ayah{mosimage}
  • Potong kuku pendek
  • Basuh sayur-sayuran bersih, masak betul-betul terutama daging
  • Pakai kasut atau selipar ketika keluar rumah
  • Sekiranya ada haiwan peliharaan seperti kucing, periksa juga tapak kaki dan badan mereka
  • Amalkan membasuh tangan (anda dan anak anda), sebelum dan selepas makan.
  • Juga cuci tangan dengan sebersih-bersihnya selepas membuang air besar
  • Kerapkan membersih badan dan mencuci dubur untuk menghilangkan telur cacing yang ada

Pemberian Ubat Cacing

Jika ada tanda jangkitan, ubat cacing boleh diberi kepada semua peringkat usia. Namun, pemberian ubat untuk pencegahan seperti yang disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 2006 ialah selepas usia setahun kerana kanak-kanak pada usia ini lebih kerap dijangkiti.
"Ubat cacing boleh diberi setiap enam bulan untuk pencegahan, tetapi dalam kes lebih serius, ia perlu diberi setiap tiga bulan. Bagaimanapun, pemberian ubat cacing kepada kanak-kanak di bawah usia dua tahun perlu dirujuk kepada doktor terlebih dulu," katanya.
 
Ada 2 jenis ubat cacing
  1. Albendazole/mebendazole
    Ubat ini tidak diserap di dalam badan, jadi ia tinggal di dalam usus besar dan kecil . Ia menghalang sistem kemasukan glukosa yang di perlukan untuk tenaga oleh cacing. Oleh itu, cacing tidak dapat bergerak aktif dan mati kemudiannya 
  2. Pirantel Pamoate
    Ubat ini juga tidak larut di dalam air. ubat ini akan melumpuhkan otot cacing dan menyebabkan cacing-cacing tertanggal dari dinding usus dan dikeluarkan bersama-sama dengan najis.

Sunday, December 09, 2012

potong kuku ikut sunnah nabi



Jom kita pakat amalkan..


Published with Blogger-droid v2.0.

Saturday, December 08, 2012

berinai lg

Before nie dh pakai pn..kan dh kata musim org balik dr mekah mmg byklah dpt inai..sblm nie dpt yg cair, kali nie mmber seofis bg yg inai debu plak..

Balik dr keje rabu lps trs ank dara i ngamuk nk pakai..xsmp sejam pn pakai trs nk buang..hasilnya mmg xmerahlah..so,mlm tue nia mntk nk pakai lg..kali nie i pakaikan inai nie before dia tido ..

Setel pakaikan kat jari yg halus nie then gunting plastik sarung tgn n lekatkan dgn soletape plak takut tercabut inai time dia tido..

Lbh kurang kul 4 am kakak nia kejutkn ummi dan hasilnya mmg merah menyala..siap gtau nk mati sakit jari..hahahaha..

                                                              hasilnya..merah kn??


Now bila dh setel jari tgn nk pakai kat jari kaki plak..i  mls nk layan n mcm-mcm alasan terpaksa bgtau kat dia..mjur jgk dia trima alasan yg ummi reka..kalau x haru mk melayan anak dara sorg nie.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, December 06, 2012

majlis membuat bubur as-syura

Last minute punya planned akhirnya menjd jgk..every year mmg xpnh missed buat bubur as syura kat tmpat keje ummi..semlm pas bos aka pengetua n pk hem bncng nk wat trus diorg pegi cr bahan-bahan nk buat syura nie..

Ari nie start seawal pg dh start rebus beras smp empuk..lmbat jgk proses nk buat nie..hmpir sehari suntuk jgk..mujur jgk ada student yg exam spm n stpm yg tlg...ringan sikit tugas nk mengacau..hehehehe..

                                                dari penuh sekawah tgl separuh nie jer bila dah msk



Now setel dh proses mengacau n sesi mengagih bubur as syura yg telah msk..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, December 05, 2012

ww || pic kami berdua


Pic taken by kakak nia.. =)


Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, December 04, 2012

di kala 29 weeks =)

papa kata boolatnya ummi.. hehehe..


 
                                                         me with anak sedara

pic terkini di kala 29 weeks..ramai org duk kata perut i xnmpk..tp yg membawa perut nie mcm dah xlarat pn ada..now berat ummi dh 50 kg..bru 7 bln ++.. masa preggykn kakak nia dlu ckp 9 bln 52 kg..yg nie xtau la..mybe lbh kot..selera mkn mkin membuak-buak skrg nie..

Monday, December 03, 2012

check up 29 weeks

disbbkn hb turun last 2 weeks, ari nie kena repeat pegi klinik lg..adusss..part nk kena ulang alik ke kinik yg membosankan..mujur gak kena g kinik desa je..kalau kinik kesihatan lglah..berejam menunggu turn smp naik kematu vontots okeh..

ikutkn kinik desa this weeks lil baby dh 30 weeks..tp ikut scan xsmp lg..so me ikut tarikh scan..lg-lg ari tue xingat tarikh period yg btl..

disebabkan last week dh amik hb time p jumpa doc, so ari nie nurse kat kinik desa gtau just follow up result tue jelah..result minum air gula ( mogtt ) pn dah tau..normal okeh..before minum air gula 4.0 & after minum air gula 6.0..nurse gtau normal..lega..cuma nurse pesan if berat naik byk sgt kena minum lg..

ari nie timbang naik 2 kg..bykk tue..sepatutnya 1 kg jer naik dr check up lps..tp xpelah..dah sabotaj nurse suh tulis 1 kg jer naik..hehehehe..nurse check baby pn dh ok..xde songsang mcm sblm nie..alhamdulillah..lega..

futnote: lagi 2 mggu kena g kinik lg..dh nk msk 8 bln makanya makin keraplah mengulang ke kinik..

Saturday, December 01, 2012

Jadual gaji gomen 2013

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...