MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, January 31, 2013

checkup 37 weeks

Kalau ikutkn ticker dh 38 weeks kn?? Tue ikut due date yg ummi bg kat nurse time pegi buat kad merah..ikutkn due di kad merah 12 feb nie tp ikut due scan 18 feb..3 doc scan tarikh sama jgk..so ummi nk ikut tarikh doc scan..bermakna skrg ummi br 37 weeks okeh..ummi dh gtau doc n nurse sal due xsama..doc kata xpe jgn lbh dr 2 mggu br tarikh due kat buku merah diorg akan ubah..

Ikutkn sabtu kena pegi checkup kat kinik kuarga tp disbbkn time tue masih kat kL so weken nielah br nk pegi checkup kat situ..

Bila dh msk 36 weeks,maka harus tiap ari isnin kena pegi checkup kat kinik desa..so result checkup this week adalah:-

Hb = xpyh check sbb br lg check 2 mggu lps..last result 11.0 gm%

Berat = 52 kg ( naik sekilo dr mggu lps..mkin nk smp due mkin naik??? Hehehe..jarum penimbang xbtl kot )

Tekanan darah = 110/70

Jantung baby = 132 / bpm

Nurse kat kinik desa gtau baby dh ok..dh start turun kot..tp xde tanda-tanda pn lg nk bersalin..

Hope baby kuar ikut tarikh yg btl la..xnk kena induce bagai..takut wooooo..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, January 30, 2013

bahana sogo member card

utk lil baby


Jumaat last week,sempat lg ke kL dgn flight..tiket flight booking last year time promo airasia,time booking tue xpreggy pn lg..kalau preggy konpem xbooking pn..

Kamis cuti maulidur rasul,mlm tue bertolak ke umh my sis kat kb..my sis sefmly pn pegi jgk skali ngn we olls sefmly..so we olls akan naik flight kat kb airport..

Jumaat pg memula ummi pegi antar kak ngah n her fmly dlu sbb xdpt flight yg sama..flight we olls kul 11.45 am..so berjanggutlah kak ngah n her fmly tggu we olls kat lcct..hehehe..

We olls smp kat lcct jam 12.45 pm..pakai gamble je..sbb we olls booked hotel kat jln tar..smp kat lcct trs amik skybus n trn kat kl sentral..then amik lrt plak ke masjid jamek..penat giler woo ngn bwk perut lg..yg klakarnya ummi siap tipu lg due..ikutkn 36 weeks nk kena ada surat doc if nk naik flight..tp disbbkn perut kecik ummi gtau preggy 24 weeks..kalau x burned sesaje tiket..muahahaha..

Smp jer trs check in hotel..we olls amik hotel bajet jer..kbtln tgk member update ada sale kat sogo so trs gtau my sis..alang-alang hotel sederet ngn sogo apalagi trs ajak my sis window soping..window soping la sgt..niat dihati xnk beli pape pn tp terbeli jgk..

Bila tgk rege mmg bikin rambang mata plus xdpt nk tahan nafsu..So hasil borongan dptlah seplastik utk baby n seplastik utk kakak nia..

Sabtu tue sblm checkout hotel sempat lg ke sogo..huhuhu..kaki lenguh tuhan jer tahu..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, January 29, 2013

sarung tilam baby dah siap

yeay..siap jgk akhirnya..

Msk mggu ke 37 br nk jahit sarung tilam baby..hehehe..jumaat br nie kbtln ke kL , stay kat jln TAR..alang-alang trs cr kedai kain n bli kain utk sarung tilam baby..later story about it ehhh..

Ari ahad ummi cuti rehat n antarkan kain nie umah my sis..my sis tkg jahot okeh..siap bwk tilam n bantal skali sbb my sis lupa nk bwk blik tali ukur..so semlm after checkup my sis ukurkn tilam n bantal..tgk ari nie my sis mesej sarung tilam nie dh siap.. Trs xsbr nk try..
Kbtln td kuar amik kakak nia dr tabika trs amik sarung nie n try pasang kat tilam..ngam-ngam n kakak nia excited sesgt tgk..xsbr nk tgk baby tido dia kata..

Lg 3 weeks due date..ummi n semua org dh xsbr nk tggu kelahiran baby dlm tummy ummi nie..hope segalanya dipermudahkan dan selamat hendaknya..aminnn..


futnote: jumaat nie nk mendobi sarung tilam n brg-brg lain yg br beli lg utk lil baby..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, January 23, 2013

checklist hospital beg plak =)

mggu ke 37 sudah..baru hegeh-hegeh nk prepared hospital beg..hehehe..mcm xnk brnk jer nie..tp apa-apapun dtg mood rajin jumaat ari tue trs packing beg hospital utk baby jer dulu..yg ummi xprepared pn lg..

apa-apapun nie antara kelengkapan yg perlu dibawa ke hospital nanti..

Barang UMMI
  • Buku pink klinik kesihatan
  • GL
  • IC
  • Handphone dengan Charger
--------------
  • Beg Ummi
  • Baju Cantik keluar hospital - 1
  • Baju blouse/ T-shirt butang depan - 2
  • Kain Batik - 2
  • Tudung - 2
  • Stokin - 2
  • Tuala Muka - 1
  • Toiletries - 1 set (shampoo+showerFoam+pencuci muka+berusGigi+ubatGigi+listerine)
  • Tuala mandi - 1
  • Cosmetic set - 1 (bedak+sikat+pelembap bibir)
  • Maternity Pad - 1pack/20 keping
  • Breast Pad - 4
  • Sweater - 1
  • Selipar - 1
  • Beg plastik baju kotor - 1
  • Minyak angin/ urut - 1 (kayu putih/minyak merah)
  • Air/ minyak selusuh & Air Zam zam
  • Getah rambut - 1
  • Disposable panties - 5
  • Nursing Bra - 4
  • Breastpump
  • Majalah/ Buku/ Al-Quran
  • Makanan & Minuman 
  • DSLR & charger


Barang BABY
  • Beg baby
  • Baby diapers - 6 keping
  • Minyak Telon - 1
  • Baby wipes/ Wet Tissues - 2pek
  • Tuala mandi - 1
  • Mittens n Booties - 4 set
  • Selimut/ Bedung - 2
  • Toiletries travel pack - 1
  • Barut - 4
  • Topi - 1
  • Nappy cream - 1
  • Lampin - 2
  • baju lengan pjg - 2 psg
  • baju lengan pendek - 2 psg
  • set sikat , pengepit kuku & berus rambut
  • tuala kecil - 2
Ok dah selesai list down...

sblm dimskkn dlm beg

setel dah pn =)

Ok sekarang nie kena beware dengan tanda2 nak bersalin.. Kalau salah satu nie ada.. dah kene cepat2 hospital :
~ perut mengeras + sakit + senggugut 
~ darah / cecair pekat kekuningan
~ air ketuban pecah

Tuesday, January 22, 2013

genap 57 tahun

sabtu 19 jan bertambah setahun lg umur mama tersyg..alhamdulillah pada usia skrg mama masih lg sihat..

ptg sabtu tue last minute planning, bncang ngn kak long nak buat mjlis kecil-kecilan jer..just berkumpul kami adik beradik & buat mjlis makan-makan jer..menu pada hari tue bihun goreng ngn ayam bakar jer..kbtln ada tepung kek coklat, so ummi merajinkan diri buat kek coklat for mama..ikutkn nk booking kek aising tp kak long kata better buat sendiri..lgpn kek aising kami-kami yg dewasa bkn mkn sgt pn..kanak-kanak riang cucu sorga mama jer kalau excited lbh pn..dr membazir buat jer mana ada..

dlm pukul 6 pm, rendam bihun & buat rempah utk perap ayam..sambil-sambil tue ummi buat kek coklat..skejap jer buat sbb sume bahan telah ditimbang siap..cuma tambah air ngn telur je..then kukus kek tue lbh kurang 45 min..lbh kurang jam 8 pm, anak sedara yg sulung hidupkan api utk proses bakar ayam..kul 9 pm dh siap pn bkr ayam..bihun pn siap goreng dah..menu yg ringkas dan sng..
                                      ma & abah sewaktu bercuti-cuti mesia di langkawi last year
                                        dipaksa bergambar lomentik.. =P

                                                kek coklat homemade by ummi
                                                

                                              sesi menjamu selera..


                                        kakak nia siap bertambah mkn kek nie..

to my luvly mama,

selamat hari lahir ke-57..semoga dilanjutkn dan dipanjangkan usia..semoga dimurahkan dan dilimpahkan rezeki yg halal dan semoga diberi nikmat kesihatan yg berpanjangan selamanya..we luv u so much..

Sunday, January 20, 2013

♥ TIPS KUMPUL STOK SUSU ♥

Preggy kali nie mmg dah psg niat dari awal lg nk menyusu baby dlm tummy ummi kalau blh smp 2 thn..insyaallah.. so skrg tgh merajinkn diri membaca & mencari ilmu pasal breastfeed nie..terkilan jgk, zaman kakak nia dulu smpat nyusukan kakak dlm pantang je..

 
antara tipsnya :-

1. Yakin dengan diri sendri dan yakin rezeki utk anak datang dari Allah s.w.t

2. Mulakan memerah susu seawal yg mungkin. Ini bergantung pada hari ke berapa susu matang anda keluar semasa dalam pantang. Ini bagi mengelakkan anda stress akibat kekurangan stok susu semasa anda mula bekerja nanti.

3. Tidak memberikan bayi anda susu perahan. Sebaliknya susukan bayi secara terus jika anda bersama bayi. Susu perahan hanya diberikan sekiranya anda berjauhan dengan bayi. (keluar bekerja/keluar seketika)

4. Dapatkan pam yang bersesuaian yang membantu menjimatkan masa dan selesa. Namun bagi ibu yg mahir express susu menggunakan tangan kadang2 lebih byk hasilnya.

5. Susukan bayi sambil mengepam. Sebelah susukan bayi, sebelah lagi pam. Dengan cara ini anda juga boleh menyediakan stok susu dengan lebih banyak.

6. Memahami konsep demand & supply. Semakin banyak anda mengosongkan payudara, semakin banyak susu akan dihasilakan.

7. Disiplin.! Jika anda seorang ibu yg bekerja, pastikan anda mengepam susu setiap 3 jam. Andaikata hari tersebut anda terlalu sibuk, anda seharusnya menggantikan sesi mengepam pada sebelah malam (bangun malam)

8. Pastikan tiada negatif stok. Sekiranya bayi anda menyusu 12oz di siang hari, pastikan anda membawa pulang sekurang-kurangnya 12oz atau lebih.

9. Minum air secukupnya atau perbanyakkan makanan seperti sup dalam menu harian anda.

10. Perbanyakkan makanan yg mengandungi protein dan kalsium. Kerana komponen utama susu ibu adalah protein dan kalsium. Jadi ianya membantu meningkatkan penghasilan susu ibu.

11. Ambil suppliment/penggalak susu. Ini adalah alternative bagi memastikan tubuh anda sentiasa sihat dan cergas bagi menghasilkan susu dengan lebih banyak. Elakkan mengambil penggalak susu yg mengandungi dadah.

12. Doa yang tidak putus. Baca surah Hujurat dan sapukan pada kedua2 belah payudara. Surah Al-Baqarah ayat ke 60 juga membantu. Doa, semoga penyusuan kita dipermudahkan.

13. Sentiasa berfikiran positif. Bertenang dan bersabar jika mengalami dugaan semasa tempoh penyusuan.

14. Elakkan stress. Kerana stress hanya akan menyebabkan susu anda berkurangan.

15. Berjumpalah dengan rakan2 yg menyokong penyusuan susu ibu. Supaya kite lebih bersemangat dalam meneruskan misi kite..


copy from sini

Thursday, January 17, 2013

kakak dan homework

Lately asyik duk crita sal preggy n kisah lil baby jer..ari nie nk citer sal kakak nia plak..br adil kn???

Sejak kakak msk tabika nie,asal balik dr tabika jer mesti ummi kena check buku kakak..blh katakan everyday mmg ckgu akan bg homework..biasanya ckgu akan bg homework yg sng je..

Ummi akan pastikan kakak nia akan siapkan homework yg cikgu bg..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, January 16, 2013

nama baby

semlm genap 36 weeks baby dlm tummy ummi..isnin br g checkup..bila dh msk 36 weeks maka tiap-tiap mggu wajib kena pegi checkup..

checkup isnin tue sumenya dlm keadaan berdakwat hitam..means sume dlm keadaan baik..

hb = 11.0 gm ( ngam-ngam atas tong )

berat = 52 kg

tekanan darah = 100/70 mmhg

denyutan jantung baby = 136/ minit

persiapan bersalin blh dikatakan dah hampir lengkap..ummi pn xsbr-sbr nk menunggu & melihat baby yg ummi duk kandung selama nie..part nama baby dr baby umur 5 bln lg dlm perut ummi, ummi ngn papa dh start cari nama..insyallah kalau lelaki muhammad da---- a---- & perempuan plak nur d---- a------.. tp xtaulah kut berubah lg..hehehe..yg pasti awalan dia mesti D.A sama mcm kakak nia..

baby D.A mmg aktif sesgt..langsung xduk diam..blh kata senget benget manjang jer perut dek pukulan baby D.A nie..

futnote: br dpt berita member ummi br jer kehilangan puteri sulung tercinta..isnin bersalin & semlm baby meninggal dek jangkitan kuman..al-fatihah..yg pasti puteri kwn ummi tue penghuni syurga yg abadi..


Tuesday, January 15, 2013

checklist persediaan bersalin

ari nie ikutkn genap 36 weeks baby dlm tummy ummi..sekejap jer masa berlalu..masih ada brg yg xmencukupi..next week la tmbh sikit-sikit lg..hope sempatlah..

SeNaRai KePeRLuaN BaBy

Pakaian
- baju lengan pendek/panjang - setel beli...
- rompers - dah beli
- sarung tangan & kaki - dah bli 4 psg..cmpur yg kakak dulu hmpir 20 psg jgk..
- lampin pakai buang - yang ni dah beli jugak..beli brand drypers..nk tmbh sepack lg..
- selimut - xbeli..yg zaman kakak dah ada 3 helai..
- lampin - dah beli..
- barut bayi - pakai yg kakak..
- kain bedung - siap beli dan jahit..
- almari/bakul pakaian - yang ni xbeli lagi...
- sapu tangan -dah beli yg packing 3 plus free sehelai masa beli tuala hooded
- tikar getah bayi - xbeli..mcm xguna jer..
- beg bayi - pakai yg kakak sbb elok lg..lgpn kaler coklat cair sesuai kalau konpem boboy
- topi - baru beli 1..kena tambah lagi
- tuala hooded - dah beli..

Mandian
- baby wipes - beli dah...
- sabun/bedak/losyen/ syampoo bayi  - beli dah yg pack kecik brand johnson & johnson
- besen mandi bayi - belum lagi.. mcm xperlu jer..
- putik kapas - beli dah
- bakul alatan bedak & mandian - tak beli lagi
- tuala mandi bayi - dah beli...

Penyusuan
- botol susu - xbeli lg..ingat nk bli yg brand MAM..
- sterilizer - guna yg kakak jer
- berus botol susu - xbeli lg..
- breast pump - xbeli lg..beli online jer nmpknya..niat hati nk fully breastfeed second baby nie
- pencuci botol baby - beli dah

Tidur
- bantal dan tilam kekabu - dah ada
- sarung bantal dan tilam kekabu - beli dah
- bantal dan tilam nipis - xbeli lg

Berjalan-jalan
- kereta sorong bayi (stroller)  - belum..pas bersalin baru cari kot
- baby car seat - belum..pas bersalin baru cari kot
-baby carrier - belum..pas bersalin baru cari kot

Lain-lain
- tisu lembap - done
- pemotong kuku - done
- sikat & berus rambut - done
- Minyak telon - not yet
- kapas bulat - done
- rocker - dah beli

Ummi
- Stokin - xbeli lg
- Batu tungku - dah ada
- Kain batik - dah ada
- Bengkung - dah ada
- Jamu - sy xnk amik jamu..now tgh guna produk shaklee & pantang pn continue ngn shaklee product jgk
- Minyak angin - xbeli lg
- Maternity pad/pad biasa - dah beli
- Baju butang depan & stokin - pakai mana ada
- nursing bra - xbeli lg

bila buat checklist baru tau byk lg kelengkapan bersalin xsetel..huhuhu..

Sunday, January 13, 2013

free seat airasia


free seat nie only utk sesape yg menjadi ahli airasia BIG..sebanyak sejuta tempat duduk ditawarkan..free seat nie blh ditebus pada 14 jan 2013..travel period bermula 20 ogos 2013 - 9 februari 2014..

so,sape cepat dia dpt yer..hope adalah rezeki..lg pn time tue baby dah besor sikit.. =)

Friday, January 11, 2013

Kenali Tanda Awal Bersalin

bila dah msk 35 minggu nie mulalah rasa xsng duduk..kakak nia dulu 38 mggu dah kuar..baby kali nie xtaulah..kalau boy ikutkn kakak-kakak me akan bersalin lbh dr due..yg nie xtaulah..ramai duk kata mcm lambat jgk..xkisahlah cepat ke lambat jnji selamat sudah..

serba sedikit tentang tanda-tanda awal bersalin:-

1. Show

Ini merupakan tanda awal bersalin. Kebiasaannya dalam bentuk lendir ataupun darah. Jika mengalami tanda ini, anda tidaklah perlu tergesa-gesa bergegas ke hospital. Hal ini kerana tanda sebegini mengambil masa hampir beberapa hari sebelum anda perlu melalui proses bersalin.

2. Kontraksi

Dalam keadaan ini, perut anda akan menegang setiap 10 minit. Paling kerap ialah pada kadar 20 saat bagi setiap kontraksi. Bagi kontraksi sebenar, kekerapannya perlulah konsisten, kerap dan bertambah kuat dari semasa ke semasa. Apabila anda melalui kontraksi sebegini, seharusnya anda perlu segera ke hospital untuk mendapatkan pemantauan doktor. Walau bagaimanapun jika hal yang sebaliknya berlaku, (sebagai contoh anda mengalami kontraksi pada kadar 10 minit, kemudian 45 minit, selanjutnya 5 minit) perlu diingatkan keadaan sebegitu bukanlah kontraksi.

3. Air ketuban pecah

Kebiasaannya keadaan ini berlaku apabila ada pancutan air yang keluar dalam jumlah yang banyak. Perlu anda perhatikan, air yang keluar seharusnya jernih dan tidak berwarna. Namun, jika air itu berwarna hijau, itu menandakan bayi sudah pun membuang air besar ketika masih berada dalam kandungan. Apabila mengalami tanda seperti ini, sebaik-baiknya anda perlu segera berangkat ke hospital untuk pemeriksaan lanjut kerana jika dibiarkan berlanjutan boleh menyebabkan jangkitan kuman.Kebanyakan wanita hamil keliru dengan perbezaan air ketuban dan air kencing. Bagi mengetahui sama ada, ketuban pecah ataupun tidak, untuk pengetahuan anda, air ketuban keluar tanpa anda mengalami rasa ingin membuang air kecil.

 Amaran!!!

Walaupun ketiga-tiga tanda ini merupakan petanda awal bersalin, namun anda tetap perlu segera ke hospital sekiranya mengesyaki bayi kurang bergerak. Dibimbangi bayi lemas dalam kandungan. Dalam masa 12 jam, bayi perlu sekurang-kurangnya 10 kali bergerak. Jika secara tiba-tiba, anda mendapati bayi kurang bergerak segeralah ke hospital walaupun tidak mengalami tanda awal bersalin.
 
Rutin pemeriksaan

1. Vaginal examination

Pemeriksaan ini penting bagi mengetahui sama ada ibu hamil sudah benar-benar bersedia untuk proses kelahiran ataupun tidak. Biasanya, pemeriksaan ini dilakukan setiap dua hingga empat jam. Apabila semakin hampir 10 cm, pemeriksaan lebih kerap dilakukan.

2. Cardiotopograph 

Pemeriksaan yang turut dikenali sebagai CTG ini dilakukan untuk memeriksa kekerapan kontraksi.

3. Pemeriksaan tekanan darah

Pemeriksaan ini penting bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini sewaktu proses kelahiran.
4. Palpation

Doktor akan memegang dan memeriksa kedudukan bayi di abdomen ibu bagi mengetahui kedudukannya normal ataupun sebaliknya.
 
Proses kelahiran

1. Dari permulaan pembukaan pangkal rahim sehingga 10 cm

Dalam pada itu, peringkat ini terbahagi kepada dua:
  • Senyap (latent)
Pada peringkat ini pangkal rahim akan mula menipis dan membuka sehingga 3 cm.
Ia mengambil masa yang lama. Malah, ada yang mengambil masa sehingga beberapa hari. Biasanya jika anda mengalami tanda show dan serviks tidak terbuka, doktor biasanya akan mengizinkan anda pulang ke rumah.
  • Aktif
Peringkat ini bermula apabila serviks mencecah 3 cm. Inilah masanya anda ditahan di bilik bersalin. Proses pembukaan serviks akan bermula pada kadar yang cepat. Biasanya ia mengambil masa antara lapan jam (anak pertama) dan empat jam (lebih daripada seorang anak). Semakin ramai bilangan anak, semakin cepat serviks membuka. Kontraksi turut menjadi semakin kerap. Pada suatu ketika, kontraksi berlaku setiap 3 minit dan paling akhir setiap 40 saat.

 2. 10 cm sehingga bayi keluar

Bagi kelahiran anak pertama, ia mengambil masa paling maksimum sejam untuk melahirkan anak. Walau bagaimanapun, jika anda tidak melahirkan anak selepas sejam, doktor akan menggunakan alat bantuan seperti vakum atau forsep. Jika masih gagal, pembedahan segera akan dilakukan. Hal ini perlu kerana kepala bayi sudah pun berada di dalam tulang pelvis. Jika terlalu lama bayi akan kekurangan oksigen dan dikhuatiri berlaku komplikasi yang lain pula.

 3. Uri dikeluarkan

Walaupun bayi telah selamat dikeluarkan dari rahim, namun mengeluarkan uri adalah lebih penting kerana jika tidak dilakukan dengan sempurna boleh membahayakan nyawa ibu. Doktor akan memberi ubat yang dikenali sebagai syntometrine bagi mengecutkan rahim. Setelah itu, uri dikeluarkan menggunakan kaedah control cord traction. Cara ini dapat mengurangkan risiko tumpah darah.

 Info

Ubat membuang najis

Ubat yang biasanya diberi kepada ibu hamil sebaik tiba di bilik bersalin dikenali sebagai enema. Suatu ketika dahulu, mereka memang digalakkan menggunakan ubat ini tetapi pada hakikatnya ia tidak bagus kerana boleh melukakan dubur. Namun, jika tidak diberi pula, dikhuatiri najis akan keluar bersama ketika proses meneran. Untuk itu, doktor akan memberi enema dalam jumlah yang kecil, biasanya glycerine. Ubat ini dapat memberikan keselesaan kepada anda dan paling penting tidak melukakan dubur. Namun, jika anda memaklumkan sudah membuang air besar ataupun mengalami cirit-birit, ubat ini tidak akan diberi.

Menyentuh tentang situasi bersalin di dalam tandas, hal ini biasanya berlaku kepada ibu yang beranak ramai. Ini kerana kontraksi yang dialami tidak lagi sekuat ibu yang hamil anak sulung. Oleh kerana itulah masalah ini jarang berlaku kepada ibu yang pertama kali melahirkan. Sehubungan itu, rasa kontraksi dan gesaan membuang air besar adalah sama. Jadi, berhati-hatilah jika anda keliru. Untuk kepastian, segeralah ke hospital.

sumber: pa & ma

Thursday, January 10, 2013

Tambah lagi

Last 2 weeks ke umh my sis lg..kbtln my sis ajak ke kb mall so me p join skalilah..

Bila smp je kat kb mall trs hala ke ruangan brgn baby..planned nk cr baby stuff yg masih xckp lg..

Memula tgk wet tissue dlu..skali tgk yg fiffy rege rm14.90 je..siap free refill 2..bila tgk murah trs amik..then terpandang rompers plak..dr niat xnk tmbh bj sbb dh byk trs tertambah jgk..hehehe..nafsu xmenahan ok..

Pempes br beli sepack..nk kena tmbh lg..kepit kuku bli yg seset ngn sikat n berus skali..

This weeks dh 35 weeks pn..mula trasa xselesa n xsbr nk tggu baby kuar..

Wednesday, January 09, 2013

baby kiko warehouse clearance

sesape yg duk area puchong, sila terjah ok..



date : 10 - 13 januari 2013
time: 10:00 am - 5:00 pm

kalaulah dekat, konpem bertambah lglah koleksi baby..blh jgk tmbh bj basahan kakak jgk..tp jauh sgt ok..

Tuesday, January 08, 2013

setel sesi mendobi baju baby

disebabkan sudah msk mggu ke 35, baru hegeh-hegeh nk mendobi baju baby..kbtln plak jumaat last week panas so trus dtg mood rajin..kalau zaman preggykn kakak nia 7 bln dh setel dobi..tp preggy kali nie lambat sikit..muahahahaha..

                                      napkin, towel, mittens n booties, kain bedung

                                        baju-baju baby yg telah dibasuh

                                                  setel dilipat & mskkn lam box tertutup

ikutkn masih ada yg xlengkap..botol susu & breastpump msih blm berbeli lg..tggu bonus hujung bln nie tambah mana yg kurang..hehehe...

baju baby blm dipacking lg dlm beg hospital..mood nk memacking xkunjung tiba lg..

Friday, January 04, 2013

Minyak kelapa dara tanamera


baru start guna..before nie guna myk kelapa dara yg ma buat..tue pn sapu kat kat perut utk elakkan dr pecah..minyak nie mmg byk kegunaan dia..

Paling penting bagi bakal ibu, minyak kelapa dara telah digunakan sejak dahulu lagi oleh para ibu yang mengandung sebagai penawar semulajadi untuk persediaan dan membantu proses bersalin. Penggunaan minyak kelapa ini disarankan bagi sapuan dan urutan pada kawasan perineum supaya ia lembap dan lembut. Apabila diminum ia bertindak sebagai pelincir untuk membantu proses kelahiran.

 Minyak kelapa dara ini sangat menakjubkan. Produk Minyak Kelapa Dara TANAMERA ini adalah kualiti terbaik. Produk ini amat kami sarankan kepada bakal ibu untuk menggunakannya pada awal kehamilan.

Faedah TANAMERA Cold Pressed Virgin Coconut Oil: 

a. Melembabkan dan menghalang tanda parut, sapukan pada kulit lembab

b. Untuk mengurangkan risiko terkoyak, gunakan VCO dan urut kawasan perineum. Minum satu sudu teh setiap hari, sekitar 3 atau 4 minggui sebelum tarikh dijangka bersalin (DDE).

 Untuk kontraksi 

a. Meminimakan pengoyakkan perimeum dan melancarkan kelahiran, pada awal kontraksi minum beberapa sudu teh minyak kelapa dara secara teratur dan sapukan sedikit pada kawasan perineum .

Penggunaan selepas bersalin

 a. Menghilangkan tanda parut dan melembabkan payudara dan mencegah kekeringan pada puting. sapukan pada kulit lembab.

b. Untuk mengurankan berat badan, minum 2 sudu setiap hari.

c. Boleh digunakan sebagai minyak urut bayi

Thursday, January 03, 2013

kakak di hari ketiga persekolahan

ari nie dah hari ketiga sekolah dibuka..first day ari tue kakak bagus sesgt..xnangis pn time ummi pegi hantar..tp nk kena tunggu jgk sekejap..then pujuk-pujuk ummi tgl jer camtue..

semlm plak, masa otw nk g tabika dh start dah.. nk g sek ummi kakak gtau..pujuk lg..mujur mkn bodek..smp jer kat pagar tabika trus uwaaaa...aduiyaaa...ustazah yg ngajar fardu ain amik& dukung smbil uwaaaa..berat hati nk tgl..tp kena tgl jgk..

ari nie plak, bgn ok..siap pakai bajutabika duduk kat riba tok..isap susu dulu..mmg ummi akan bgkn susu dlu sebotol sblm pegi tabika..sementara tue blhlah ummi bersiap plak..kena siapkan anak dara dulu..msk keta ok lg..smp kat sek..start lg mcm semlm..nangis lg..pujuk pn xmkn bodek jgk..then ummi tgl camtue jer..

call ckgu tabika dia kata pas ummi tgl dh stop nangis & ok..grrrr...


                                                sy di hari ketiga..semangat ke main..
                                                 baju labuh ke main.. =P

                                                          sesi tayang beg la plak..

bru jer pas call ma..ma dah amik nia..now kakak otw ke bdr kuala trg ngn tok & tok ki..

Tuesday, January 01, 2013

entry awal 2013



di kesempatan nie, sy nk ucapkan selamat tahun baru 2013 utk semua..semoga azam yg blm tercapai dpt dicapai pd thn nie..insyaallah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...