MoGa BeRKeKaLaN HiNGGa aKHiR NyaWa =))

Daisypath Anniversary tickers

PeRMaTa HaTi KeSaYaNGaN uMMi & PaPa

 Baby Birthday Ticker Ticker

PuTeRa PeNGiKaT CiNTa KaMi

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, May 29, 2013

ww || kesayangan



kakak asal nk isap susu mesti nk menempek ngn adik..ada je benda dia akan buat kat adik..sian adik..kdg blh diharap kdg xleh nk harap..hehehe..mai je angin jeles kakak,adik akan jd mangsa buli kakak..

adik plak now dh mkin lasak..dr kepala kat atas bantal trs tergolek atas toto ke..aiyooo..lg 2 weeks nk msk 4 bln dh umur adik..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, May 24, 2013

8 Tips Menambah Susu Badan

Rata-rata jika ditanya pada ibu yang menyusu apa yang selalu berlegar dalam fikiran sudah semestinya RISAU jika susu semakin berkurang. Bab ni memang semua ibu paling takut apatah lagi jika menyusu badan sepenuhnya. Apa tips yang perlu dibuat untuk menambah susu badan?

1. Pastikan jadual pam yang teratur. Jangan pula hari ni pam, esok tak pam. Perlu diingat pengeluaran susu badan adalah mengikut demand. Jika tiada demand maka isyarat untuk menghasilkan susu tiada. Maka terjadilah susu semakin lama semakin kurang.

2. Direct feed sekurang-kurangnya 2 jam sekali atau jika tidak boleh perlulah pam. Jangan biarkan breast terasa penuh baru hendak pam. Perkara ini juga boleh mengganggu pengeluaran susu.

3. Jangan bandingkan kuantiti susu kita dengan susu badan orang lain. Bila tengok orang boleh simpan beratus-ratus botol stok, mulalah kita merasa rendah diri dan tidak yakin boleh buat sebaik orang lain. PERLU diingat susu ibu setiap individu adalah berbeza dan sudah tentu ianya memadai untuk setiap bayi.

4. Fikir positif bahawa susu sentiasa cukup untuk bayi. Jangan sesekali mulakan dengan pemberian susu formula semasa pantang kerana jika dimulai dengan formula, susu badan pasti tidak akan dapat bertahan.

5. Berilah seberapa kerap bayi inginkan. Tidur bersama bayi di waktu malam adalah waktu paling bagus untuk stimulate pengeluaran susu. Jangan pula 'spare' susu botol di sebelah, risaukan bayi tidak cukup susu.

6. Amalkan pemakanan yang sihat. Tidak bermakna bila menyusu badan kita perlu makan untuk 2 orang. Yang penting, jaga makan dengan makan berkhasiat dan tidak skip makan semata-mata untuk kembali langsing dengan cepat. Dengan menyusu juga kita sudah boleh membakar kalori dengan percuma. Jangan jadikan alasan menyusukan boleh menggemukkan. Yang jadi gemuk sebab semua makanan kita nak bedal.

7. Berdoa dan bertawakal padaNya. Amalkan 'Ya Matin' sebagai doa untuk membanyakkan susu.

8. Boleh mengambil supplement untuk emnjaga kecergasan ibu supaya sentiasa bertenaga kerana jika tidak bertenaga dan lemah, bagaimana ibu boleh meneruskan dengan jadual pam dan melayan karenah bayi

Thursday, May 23, 2013

Cara Mencairkan Susu Badan Tanpa Membuang Khasiat




1. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk di dalam peti sejuk; 

 Lalukan bekas/botol susu di bawah aliran air pili untuk beberapa ketika. Rendam botol di dalam bekas/mangkuk berisi air panas/air didih selama 5 minit. Jika air menjadi sejuk dan susu belum mencapai suhu yang diingini, tukarkan air rendaman dan rendam lagi untuk beberapa ketika. Jika anda dapati susu di dalam botol terpisah kepada 2 bahagian, goyangkan botol beberapa ketika untuk mencampurkan bahagian2 yang terpisah dan menyamaratakan suhunya. Rasai suhunya sekali lagi sebelum menyusukan bayi anda

2. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk beku (freezer); 

Turunkan beberapa botol (ikut keperluan) susu beku daripada bahagian sejuk beku (freezer) ke rak atas bahagian sejuk di dalam peti sejuk anda pada sebelah malam supaya pencairan boleh berlaku secara perlahan-lahan. Ini juga akan menjimatkan masa pencairan apabila hendak memberikan kepada bayi nanti. Apabila bersedia untuk memberikannya kepada bayi, keluarkan 1 botol daripada peti sejuk dan cairkan serta panaskan susu seperti langkah 1 di atas.

 TIPS PENTING:

Gunakan susu perahan yang paling lama disimpan (pastikan tarikh perahan susu dicatat pada botol/bekas sebelum menyimpan susu).Cairkan dan panaskan susu perahan hanya dalam kuantiti yang diperlukan sahaja. Susu yang sudah dicairkan dan dipanaskan tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk semula (walaupun tidak diminum oleh bayi). Susu ini perlu dihabiskan dalam masa 4-6 jam. Susu perahan yang tidak habis diminum oleh bayi boleh disimpan (dalam suhu bilik) untuk tempoh 2-3 jam dan beri kepada bayi pada penyusuan seterusnya. Susu beku yang telah diturunkan ke bahagian sejuk peti sejuk tidak boleh dibekukan semula. Susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam (dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku). Susu yang telah disimpan di dalam peti sejuk hanya bertahan selama 7 hari. Selepas 7 hari susu yang belum sempat digunakan boleh dinaikkan ke bahagian sejuk beku untuk memanjangkan tempoh penyimpanannya. Tetapi bau dan rasanya mungkin sedikit berubah kerana susu yang disimpan lama di dalam peti sejuk boleh menyerap bau daripada peti sejuk.

TIDAK BOLEH:

 TIDAK BOLEH panaskan susu perahan terus di atas api dapur.

TIDAK BOLEH panaskan di dalam ketuhar gelombang mikro (microwave oven).

TIDAK BOLEH didihkan susu perahan

credit : rahsia susu ibu banyak

Tuesday, May 21, 2013

hero kesygan

dua-dua kesygn di hati ummi..papa belahan jiwa raga ummi while adik plak intan payung musyuk masyam ummi..dua-dua ckp bermakna dlm hidup ummi..without dua hero kesygn nie hidup ummi akan jd huru-haralah.

trima kasih ya allah atas nikmat kurniaan-Mu yg tidak ternilai..alhamdulillah,stakat nie lengkaplah fmly kecik kami..papa,ummi,kakak nia n adik danish..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, May 12, 2013

hari pertama bekerja & slmt hari ibu

hari nie first day msk keje..ikutkn today adik dh start antar umh bbsitter but my ma a.k.a tok danish nk jaga adik utk ari nie..so tomorrow br adik akan dihntar ke rmh bbsitter..

before dtg keje td dh susukn adik kenyang2 n tok a.k.a my ma dh siap mandikn adik..my boy nie kalau bgn mmg nk kna mandikan trs..kalau x mmg xleh duk diamlah..

bila first day msk keje asyik duk tringat kat anak teruna kat rmh jelah..hope adik ok n behaved with his tok..br je pas call ma,adik tgh tido..alhamdulillah..good boy..

hari nie jgk merupakan hari ibu utk semua kaum ibu..di kesempatan nie,ummi nk ucapkan selamat hari ibu to my luvly mama n ma (sblh husband)..tanpa mama n ma tiadalah kami di dunia  nie..semoga mama n ma diberi nikmat kesihatan yg berpjgn n berbahagia di dunia n akhirat..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, May 10, 2013

3 months old n hepy anibersary

10/4/2008 - 10/5/2013 , genaplah 5 thn usia perkahwinan kami..alhamdulillah..sepjg 5 thn byk mengajar kami erti kehidupan berumahtangga..5 thn jgk byk  mematangkan kami dlm meniti erti pahit manis sepjg bergelar suami isteri..

sepjg 5 thn yg kami lalui kami tlh dikurniakan sepsg permata hati pengikat cinta kami berdua nur dania arrisa n muhammad danish aryan..syukur sesgt..terima kasih ya allah atas nikmat kurniaan-Mu yg xternilai dan tiada tolok bandingnya..

to my dearie hubby..syg doakan semoga ikatan cinta kita dilindungi n diberkati di bwh naungan allah yg esa..dijauhkn dr segala anasir-anasir luar & dipjgkn jodoh kita sehingga ke syurga..aminnn..

this year adik danish adiah yg xternilai syg bg kat b..aci x?hehehe..

today,genaplah 3 bln adik dilahirkn ke dunia yg pnh pancaroba nie..perkembangan terkini adik dh pndai tunjuk tantrum okeh..nk ummi melekat dgn adik 24 hours dgn dia jer.kalau x dh pndai uwaaa..asal ummi nk wat keje je mesti nk kena org lain tggu dia..now, adik dh xmain air liur mcm sblm nie dh..now adik dh start main gigit bibir plak..adoiyaaa..pjg akal btl..dh start ajak org kat sekeliling nk berckp ngn dia.asal diagah mesti mengekek ketawa..uissshhh..skejapnya masa berlalu..

beratpn blh tahan dh skrg..asal dukung dh trasa lenguh2 tgn..agak2 dh cecah 5 kg dh kot berat adik skrg..next week checkup n inject for 3 months plak..later update lg sal berat adik yer..

ummi doakn adik mmbesar dgn sihat tnpa ada halangan-halangan yg tak diingini,dilindungi di bwh naungan allah yg esa,ditetapkn iman selagi hayat dikndung bdn,mmbesar mnjd insan yg berguna utk agama dan negara..

ahad nie ummi dh start keje..uwaaaaa..adik dhlah xnk isap susu pump thru botol..camnelah nanti kalau ummi dh naik keje..hope adik behave time ummi tgl ngn mama nnti..

Published with Blogger-droid v2.0.10

3 months old n hepy anibersary

10/4/2008 - 10/5/2013 , genaplah 5 thn usia perkahwinan kami..alhamdulillah..sepjg 5 thn byk mengajar kami erti kehidupan berumahtangga..5 thn jgk byk  mematangkan kami dlm meniti erti pahit manis sepjg bergelar suami isteri..

sepjg 5 thn yg kami lalui kami tlh dikurniakan sepsg permata hati pengikat cinta kami berdua nur dania arrisa n muhammad danish aryan..syukur sesgt..terima kasih ya allah atas nikmat kurniaan-Mu yg xternilai dan tiada tolok bandingnya..

to my dearie hubby..syg doakan semoga ikatan cinta kita dilindungi n diberkati di bwh naungan allah yg esa..dijauhkn dr segala anasir-anasir luar & dipjgkn jodoh kita sehingga ke syurga..aminnn..

this year adik danish adiah yg xternilai syg bg kat b..aci x?hehehe..

today,genaplah 3 bln adik dilahirkn ke dunia yg pnh pancaroba nie..perkembangan terkini adik dh pndai tunjuk tantrum okeh..nk ummi melekat dgn adik 24 hours dgn dia jer.kalau x dh pndai uwaaa..asal ummi nk wat keje je mesti nk kena org lain tggu dia..now, adik dh xmain air liur mcm sblm nie dh..now adik dh start main gigit bibir plak..adoiyaaa..pjg akal btl..dh start ajak org kat sekeliling nk berckp ngn dia.asal diagah mesti mengekek ketawa..uissshhh..skejapnya masa berlalu..

beratpn blh tahan dh skrg..asal dukung dh trasa lenguh2 tgn..agak2 dh cecah 5 kg dh kot berat adik skrg..next week checkup n inject for 3 months plak..later update lg sal berat adik yer..

ummi doakn adik mmbesar dgn sihat tnpa ada halangan-halangan yg tak diingini,dilindungi di bwh naungan allah yg esa,ditetapkn iman selagi hayat dikndung bdn,mmbesar mnjd insan yg berguna utk agama dan negara..

ahad nie ummi dh start keje..uwaaaaa..adik dhlah xnk isap susu pump thru botol..camnelah nanti kalau ummi dh naik keje..hope adik behave time ummi tgl ngn mama nnti..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, May 05, 2013

hari yg ditunggu-tunggu

Alhamdulillah..setel dh melaksana n melangsaikan amanah dan tanggungjawab utk negara..ari nie ari yg ditunggu-tunggu stlh 5 thn telah berlalu..5 thn dulu time pegi buang undi sy masa tue dlm proses nk bertunang..ari nie sy sdh ibu brnk dua..how's time flieskn??5 thn lg apakah sy sdh beranak 4?? Ekekeke..smoga dipjgkn umur dan diberi kesihatan yg berpjgn..

Apa-apapun mlm nie penentu segala-galanya..adakah barisan nasional,pas atau pkr yg akn menang??

Kita tggu okeehhhh..undian anda amat pnting utk sesebuah negara..ok bai..

Published with Blogger-droid v2.0.10

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...